Предвид всичките му бизнес сделки и благотворителна дейност, човек би си помислил, че милиардерът Уорън Бъфет не би имал време да обучава следващото поколение инвеститори.

Това обаче не е точно така. През 2011 г. главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway участва в създаването на анимационна поредица, която носи името „Клубът на тайните милионери“, в която Бъфет се изявява като ментор на група предприемчиви деца. Той дори озвучава своя герой през първите няколко години.

Не всички могат да имат легендарните финансови способности на Бъфет, но през годините той е предлагал невероятно мъдри съвети за родители относно това как да обучават децата си за парите, пише Yahoo Finance. Ето шест съвета, които бихте могли да използвате, за да предадете вашите познания.

1. Никога не е прекалено рано, за да започнете да научавате нови неща

Когато Бъфет казва, че е добре родителите да преподават на децата си финансови умения отрано, той наистина има предвид отрано.

“Понякога родителите изчакват, докато децата им станат тийнейджъри преди да започнат да говорят за управлението на пари, а всъщност могат да започнат със съветите, когато децата им са предучилищна възраст,” казва Бъфет пред CNBC.

И така, как се преподава финансова грамотност на тригодишно дете? Забравете за фондовия пазар и започнете с основите – парите не растат по дърветата.

Можете да обясните на малките деца, че харченето не е толкова лесно, като подаването на дебитната или кредитната картата в магазина. Необходима е здрава работа, за да се изкарват пари, така че човек не би трябвало да харчи лекомислено.

2. Учете ги на стойността, която носи спестяването, дори и на минимални суми

Веднага щом пораснат достатъчно, за да разбират, започнете да учите децата си на стойността от това да спестяват.

Бъфет не си губи времето в „Клуба на тайните милионери“ и учи децата на това какво е лихва.

“Спестяването дори и на малки суми пари, но редовно, се отплаща,” казва той. “Вместо да похарчите пари за газирана напитка, от която всъщност нямате нужда, спестете парите, а те ще ви носят още пари заради лихвите.”

Уроците от анимационните филмчета обаче стигат дотук— вашите деца могат да станат по-добри в спестяването чрез собствен опит. Можете да им направите спестовни сметки и дебитна карта.

Има приложения, които позволяват да им разпределяте домашни задачи, да задавате автоматични депозити като техни джобни пари и дори лихва върху депозита, осигурена от родителите. Те ще могат да виждат колко пари изкарват и спестяват. Не се притеснявайте обаче, вие ще имате пълен контрол върху това колко могат да харчат с картата си и къде.

3. Бъдете героичен модел за подражание

Вашите деца ще прихванат част от навиците ви, както от добрите, така и лошите. Бъфет приписва на своя баща заслугата за това, че му е показал как да си изгради правилните навици.

“Моят баща бе най-голямото ми вдъхновение,” казва Бъфет в интервю през 2013 г. за CNBC. “Той бе моят герой, когато бях на шест и продължава да е моят герой и днес. Той е мое вдъхновение във всяко едно отношение. Това, което научих от ранна възраст от него е да си изградя правилните навици отрано.”

Искате да бъдете родител герой? Вдъхновявайте децата си като вземате умни финансови решения. Това не означава, че трябва да сте професионален инвеститор, но най-малкото трябва да можете да покажете на децата си как да „държите къщичката си подредена“.

На първо място това означава да елиминирате проблемни задължения, които сте натрупали. Ако изпитвате затруднения с високите лихви, като тези по кредитните карти например, обмислете обединяване на кредитите си в един с много по-ниска лихва.

Има уебсайтове, които улесняват сравняването на лихвите на различните банки и откриването на най-изгодните предложения.

Начинът на отглеждане на деца, който създава лидериДобрите намерения на вашите родители може да са повлияли негативно на вашето самочувствие, но има какво да направите по въпроса

4. Посочете разликата между необходимост и желание

Труден урок за децата отрано е, че човек не може да има всичко, което иска.

Преди те да могат да управляват парите си по-отговорно, ще трябва да ги научите, че има съществена разлика между необходимост и желание.

В интервю за CNBC Бъфет казва, че може да предложите на детето си да направи списък с 10 неща, които биха искало да си купи. След това обсъдете всяко от тях с него и отбележете дали то е необходимост или желание и обяснете защо.

Когато пазарувате неща, които са необходимост, а понякога и желание, показвайте на децата си, че могат да вземат смислени решение и на този етап. Например, цените на са едни и същи във всички магазини. В днешно време цените на почти всички магазини могат лесно да се сравняват онлайн.

5. Разширявайте познанията си

Не разполагате с всички отговори? Това е нормално; успелите хора никога не спират да се учат.

“Развиването на доживотен стремеж към научаване на нови неща и образоване е важно за всеки човек,” казва героят на Бъфет в анимирания сериал.

Това е добър съвет за родители и още по-добър за онези, които сега започват образователното си пътешествие.

“Това, което винаги казвам е, научете се да учите,” казва Бъфет, който чете по няколко вестника на ден. “Не се страхувайте да продължавате да се учите като се запишете на курс или пък четете за иновации и нови технологии.”

Започнете като насърчавате децата си да се занимават със своите хобита, независимо дали това означава следучилищна програма или допълнителни материали за четене. Тази отдаденост и страст към знания ще им служи добре във всички сфери на живота, в това число и в техните финанси.

6. Подхранвайте техния предприемачески дух

На Бъфет не му било необходимо много време, за да започне да подобрява уменията си в бизнеса.

Много преди Berkshire Hathaway шестгодишният Бъфет печели първите си няколко цента като продава дъвки в квартала. След като вижда възможност за още по-добър марж на печалба, той се пренасочва към закупуването на шест бутилки Coca-Сola за 25 цента, които след това продавал поединично на цена от 5 цента.

Когато порасне вашето дете може никога да не ръководи международен бизнес конгломерат, но ако го насърчавате да търси възможности за правене на пари, това ще му помогне в дългосрочен план. Дори и щандът за лимонада ще помогне за научаването на уроци като решаване на задачи, поставяне на цели и търговски умения.

Може дори да обмислите заделянето на известна сума пари за бъдещите бизнес начинания на вашето дете.

Когато детето ви стане тийнейджър пък можете да си направите общ инвестиционен портфейл.