В новогодишната нощ ще приключи преходният период за излизането на Великобритания от Европейския съюз и брекзит официално ще стане факт.

Британците гласуваха за напускането на Общността на референдум през 2016 година, а от утре Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз.

Кралица Елизабет Втора вече одобри законопроекта за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз след брекзит, което означава, че той придобива силата на закон, припромня БНР.

Вчера Камарата на общините в британския парламент прие законопроекта с 521 срещу 73 гласа, а след близо 8-часов дебат същото направи и Камарата на лордовете.

Така Обединеното кралство завърши процеса по ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с Европейския съюз, сключено на 24 декември. То ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 година.

Малка част от Франция ще остане английска и след брекзитДори стрелките на часовниците там ще отмерват английското време


След ратификацията на споразумението и от британския парламент, премиерът Борис Джонсън заяви, че тази нощ за Великобритания настъпва ново начало в историята и нова глава в отношенията с Европейския съюз, като неин най-голям съюзник.