Всички пътници, които пристигат на територията на Великобритания, ще трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-малко от 72 часа преди заминаването им за Острова, съобщава Bloomberg.

Според новите разпоредби, обявени от британското правителство, хората, които не представят негативен тест, ще трябва да платят глоба от 500 паунда (553 евро).

Пристигащите от държави, които не влизат в т. нар. "отворен коридор", ще трябва да се подложат на задължителна 10-дневна карантина, независимо от резултатите от тестовете им.

Новите мерки, обявени от транспортния министър Грант Шапс, влизат в сила от началото на следващата седмица и ще важат за всички, които пристигат във Великобритания със самолет, влак или кораб. Целта им е да ограничат разпространението на новите щамове на COVID-19, подобни на тези от Дания и Южна Африка.

"Ние вече прилагаме стриктни мерки за ограничаване на възможността за "внос" на новозаразени от други държави, но с оглед на това, че по света се появяват нови щамове на вируса, е необходимо да предприемем допълнителни действия. Тестовете, направени преди заминаване, са още една "защитна линия", която ще ни помогне да контролираме заразата, докато ваксините станат масово достъпни", коментира Шапс.

По време на първата вълна на пандемията през пролетта британският кабинет беше критикуван за това, че не е въвел гранични рестрикции на време. По-рано тази седмица Обединеното кралство навлезе в третия за тази година национален локдаун на фона на повишаването в броя на новозаразените.

Жертвите на болестта във Великобритания вече са над 78 000. Четирите национални региона в рамките на страната (Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия) координират помежду си ограничителните мерки, тъй като всеки от тях притежава контрол върху транспортната си политика.

Пасажерите, които пътуват за Великобритания, ще трябва да представят отрицателните си тестове, преди да се качат на превозното средство. В наредбата са предвидени и някои изключения, които ще важат за куриерите, децата под 11-годишна възраст и пътниците, идващи от държави, в които няма развита медицинска инфраструктура за извършване на тестове.

Вчера премиерът на страната Борис Джонсън представи стратегията за масовата ваксинационна програма, която има да цел да защити 15 милиона възрастни хора и представители на рисковите групи. Тя трябва да приключи до 15 февруари, след което правителството ще обмисли варианти за постепенно облекчаване на ограниченията.