Китайският интернет гигант Baidu обяви началото на стратегическо партньорство с автомобилния производител Geely.

Двете компании ще създадат самостоятелно поделение, което ще произвежда електромобили, съобщава CNBC.

Новата компания ще функционира като самостоятелно дъщерно дружество на Baidu, твърдят източници, близки до базирания в Пекин технологичен холдинг. Той ще контролира мажоритарния пакет от акциите, докато Geely ще притежава миноритарен дял в новото дружество.

Днес книжата на Geely поскъпнаха с 0.5% на борсата в Хонконг, след като в петък добавиха близо 20% към стойността си. Книжата на Baidu, търгувани в САЩ, пък се повишиха с над 15% преди затварянето на търговията в петък.

Geely ще отговаря за реалното производство на новите електрически возила, докато Baidu ще се фокусира върху разработката на техния софтуер. Компанията, която управлява най-голямата интернет търсачка в Китай, вече работи върху софтуер за автономно управление, наречен Apollo.

Тестовете се провеждат в рамките на експерименталната флотилия от "роботаксита" в Пекин.

Baidu притежава и собствено приложение за сателитна навигация, както и гласовия асистент DuerOS, който също може да бъде инсталиран в автомобилите.

Хванаха шофьор на Tesla да спи, докато колата му се движи със 150 км/чШофьорът и спътникът му били спуснали седалките назад и подремвали, докато електромобилът се движел на автопилот по магистралата

Пазарът на електрически автомобили в Китай продължава да расте, като държавните субсидии и изграждането на зарядни станции за сметка на бюджета остават основните двигатели в сектора.

Местните производители на електромобили, като Nio, Li Auto и Xpeng Motors, обявиха ръст на продажбите през декември 2020 г. На този фон Baidu се надява да вземе част от пазарния дял, пише още CNBC.

"Китай се превърна в най-големия пазар на електромобили в света. А потребителите очакват следващото поколение превозни средства да бъде "по-интелигентно" от предишното", посочва изпълнителният директор на Baidu Робин Ли.

В същото време неговите конкуренти също представят иновациите си. По-рано тази седмица Nio пусна на пазара първия си седан et7.

Производителят на чипове за iPhone Foxconn пък подписа споразумение с китайската компания Byton за съвместно производство на своя първи електромобил.