Ако досега шоколадът е поставян от вас само и единствено в категорията на десертите, грешите. Защото още от древни времена той се използва за лечение на много здравословни проблеми и е незаменим за всяка диета. И още нещо, може да ядете шоколад по всяко време, дори и на закуска. Ето няколко оправдания за това.

1. Подобрява силата на мозъка

Хората, които ядат тъмен шоколад поне веднъж седмично, са склонни да се представят по-добре при различни тестове за памет, което се дължи на флаванолите в какаовите зърна.

2. Намалява усещането за глад

Яденето на шоколад изглежда като последният начин да отслабнете, но блокче на закуска може да намали усещането за глад през останалата част от деня. Изследванията показват, че висококалоричната закуска, включваща шоколад, помага за намаляване на калориите през целия ден.

3. Това е естествена храна за настроение.

Сутрините могат да бъдат тежки, но с малко шоколад, ще оправите това. Хапването му ще стимулира производството на ендорфини, а освен това взаимодейства с другите химикали, които ни помагат са се чувстваме добре - серотонин и допамин. Шоколадът е известен и като антидепресант.

4. Полезен е за здравето

Оказва се, че хората, които ядат повече шоколад на ден, са с по- малък риск от сърдечни заболявания и инсулт. Яденето на тъмен шоколад е чудесна тренировка за сърцето: понижава кръвното налягане и помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, благодарение на азотния оксид, произведен от флавоноидите.

Здравословните количества тъмен шоколад, богат на какао, също могат да подобрят начина, по който тялото ни метаболизира глюкозата, като по този начин помага за борба с диабета. И накрая, тъмният шоколад може да понижи нивата на „ лошия “ LDL холестерол, който води до запушване на артериите. Същевременно може да повиши нивата на „ добрия “ HDL холестерол. Въпреки че всички тези предимства не са ограничени до сутрешната консумация, като цяло шоколадът ще бъде здравословно начало на деня.

5. Помага ви да превключите в работен режим.

Подобно на кафето, какаото съдържа кофеин. Количеството може да варира, но като правило в по-тъмния шоколад има повече кофеин, а в белия шоколад няма. И както другите храни с кофеин, шоколадът ви прави по-будни. Друг химикал в какаото е теоброминът. Той придава на шоколада горчив вкус и повишава енергията - точно това, от което се нуждаете сутрин.

6. Той е хранителен и поддържа имунната система.

Наред с всички останали предимства, шоколадът е богат на хранителни вещества. Всяко 70% тъмно шоколадово блокче съдържа антиоксиданти (дори повече от зеления чай!), калций, мед, калий и магнезий. Флаванолите ще помогнат за борба с увреждането на клетките, причинени цигарен дим, замърсяване на въздуха и алкохол. Така че, защитете се с какао, преди да излезете от дома.

7. Подпомага сутрешната тренировка.

Тъмният шоколад повишава нивата на азотен оксид и помага за по-доброто възстановяване и растеж на мускулите. Ето защо е добра идея да добавите малко тъмен шоколад или какао в закуската преди или след тренировка.