Хората се придвижват с колело от края на 1800-те години.

Въпреки че това се е променило след изобретяването на по-големи и бързи автомобили, все още има голям процент от тях, които предпочитат да използват велосипеда.

И това не е изненада, защото, независимо дали е за спорт, транспорт или просто за отдих, колоезденето носи много ползи за здравето.

Колоезденето предотвратява затлъстяването

Една от основните ползи за здравето от колоезденето е, че помага при затлъстяване. Един час колоездене е достатъчно, за да изгорите около 480 калории и когато се прави редовно, може значително да подобри теглото ви. Ключът към постигането на значителни резултати обаче е да отделяте поне 45 минути за колоездене всеки ден.

Колоезденето помага за здраво сърце

Редовното колоездене спомага за стимулиране на кръвообращението, укрепва сърцето и белите дробове, намалява риска от сърдечни проблеми. То намалява пулса в покой и нивата на мазнини в кръвта.

Колоезденето подобрява подвижността на ставите

С напредването на възрастта състоянието на хрущяла на коленните стави може да започне да се влошава, което води до болки. Колоезденето може да помогне за подобряване на подвижността на ставите, а тъй като е занимание с ниско въздействие, няма отрицателните ефекти на спортове, като баскетбол или дори бягане.

Колоезденето подобрява стойката

Ефективното колоездене изисква правилна поза. С редовно колоездене можете едновременно да коригирате лошата стойка и да укрепите гръбначния стълб, както и мускулите на гърба. Ключът обаче е да инвестирате в добра марка велосипеди. Някои велосипеди не са с ергономичен дизайн и могат да навредят повече, отколкото да са от полза.

Колоезденето намалява стреса

Подобно на всяка друга форма на физическа активност, колоезденето има потенциала да намали стреса. То насърчава освобождаването на ендорфини - хормони, които намаляват възприятието на мозъка за болка и ни карат да се чувстваме добре.

Освен това, колоезденето предлага възможност да се насладите на нови пейзажи - перфектно занимание, когато се чувствате стресирани и отпаднали.

Предотвратява заболявания, включително рак и диабет

Вече са направени редица проучвания, които показват връзката между редовната физическа активност и рака. Според доклад в British Journal of Cancer, колоездене само тридесет минути на ден може да намали риска от рак с до 34 процента.

Друго проучване предполага, че колоезденето всеки ден е достатъчно, за да намалите риска от диабет с до 40 процента.