Цената на криптовалутата етериум се повиши с над 20% днес и достигна нова рекордна стойност от 1 470 долара за брой.

Предишният връх от 1 439 беше достигнат миналата седмица.

Днешният рекорд идва точно седем години след обявяването на старта на криптовалутата от нейния създател Виталик Бутерин.

Етериум е втората най-популярна дигитална валута след биткойна, а общата ѝ пазарна оценка възлиза на 160 милиарда долара.

От началото на 2021 г. цената ѝ бележи ръст от 90%, в сравнение с едва 10% за биткойн.

Според анализ на Galaxy Trading, цитирани от Business Insider, е много вероятно траекторията на етериум да последва тази на биткойн от последните месеци на миналата година. Експертите на компанията не изключват възможността в следващите седмици тя да се удвои до около 3000 долара за брой.

"Етериумът обикновено следва движението на биткойна. След като биткойнът достигна нов исторически рекорд и се задържа малко под върха за определен период от време, инвеститорите се насочиха към етериум. Тези две криптовалути заемат дял от 80% от целия пазар", казва изпълнителният директор на най-старата криптоборса в Индия ZebPay Рахул Пагидипати.

След срива от март 2020 г., предизвикан от избухването на пандемията от COVID-19, цената на етериума се повиши с 1200%, докато тази на биткойна регистрира ръст от 700%.

Общата стойност на трансакциите в блокчейн системата на етериум за миналата година възлиза на над 1 трилион щатски долара. Това е повече от общата сума на извършените плащания в PayPal, пише Business Insider.