Азиатските пазари на акции се възстановиха днес, но са на път да запишат най-големите си седмични понижения от месеци, след като свиването на ликвидността в Китай и случващото се с инвестиращите на дребно на Уолстрийт обезпокоиха инвеститорите.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.9%, но върви към седмична загуба от над 3%, която ще е най-голямата му от септември.

Японският Nikkei също се стабилизира, но е на път да запише първото си седмично понижение през 2021 г., след като губи 1.5% от миналия петък.

Щатските държавни облигации се разпродаваха вчера, а щатският долар поевтиня леко след засилването на апетита към риск. Фючърсите на щатския индекс S&P 500 обаче губят 0.4% в азиатската сесия.

“Определено виждам притеснението,” казва Крис Уестън от австралийския борсов посредник Pepperstone. “Азиатските пазари изглежда леко неубедителни. Има ефект от случващото се в САЩ, където взеха хеджфондовете на мушка и това може да продължи.”

Уолстрийт беше обхваната от координирана атака срещу късите позиции на хеджфондове от страна на малки инвеститори, които се организират в онлайн форуми като Reddit.

Лудостта продължава, GameStop с нов ръст до рекордна ценаИли как малките инвеститори се обединиха срещу големите хеджфондове

Те обаче изгубиха част от огневата си мощ вчера, след като борсови посредници спряха използването на ливъридж и ограничиха търговията по някои от най-актуалните позиции, като GameStop и BlackBerry.

Шефът на популярната онлайн платформа Robinhood заяви, че ограниченията са наложени, за да бъде защитен борсовият посредник и неговите клиенти и че някои от тях ще бъдат вдигнати днес.

Скокът на волатилността идва в период, в който процесът по ваксинацията срещу COVID-19 се натъкна на проблеми и в който данните за световната икономика не изглеждат толкова оптимистични.

Инвеститорите бяха впечатлени от по-малкото от очакваното увеличение в броя на молбите за помощи при безработица в САЩ. Въпреки това молбите нарастват с над 840 000, а изнесени вчера данни показаха, че през 2020 г. щатската икономика се е свила с най-много от Втората световна война.

Забавянето в производството на ваксини доведе до спорове между ЕС и фармацевтичните компании за това как по най-добрия начин да се разпределят ограничените количества, които са налични.

Междувременно, в Китай централната банка инжектира 100 млрд. юана (15.4 млрд. долара) във финансовата система, след като в продължение на седмица ограничаваше ликвидността, което накара инвеститорите да се питат дали политиката на подкрепа не се променя.

Хонконгският индекс Hang Seng отвори с повишение от 1%, докато индексът Shanghai Composite се повиши с 0.6%. И двата индекса обаче са на път да запишат седмични понижения от по над 2%.

Китайският юан поскъпна леко до 6.4715 спрямо долара. Еврото запазва позиции при 1.2114 долара, а доларовият индекс беше на ниво от 90.621, което е в рейнджа му от последния месец.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се повиши вчера и днес беше на ниво от 1.0585%.

Златото се търгува на цена от 1 842 долара за тройунция, докато фючърсите на петрола от сорта брент за последно поскъпваха с 0.1%, до 55.60 долара за барел.