Ако сте на режим с ниско съдържание на въглехидрати, обикновено се стремите да набавяте по-малко от 45% от дневните си калории от въглехидрати. Плодовете са здравословни, съдържат много хранителни вещества и антиоксиданти - вещества, които предпазват тялото ви от свободните радикали и които са свързани с хронични състояния като диабет, рак и сърдечни заболявания. Но трябва да внимавате кои плодове консумирате. Плодови сокове, смутита и повечето сушени плодове съдържат голямо количество захар и не са подходящи за нисковъглехидратен режим. Плодовете в сироп също са неподходящи. Бананите и мангото имат относително високо съдържание на въглехидрати, така че трябва да съблюдавате внимателно порциите.

Ето девет плода, които трябва да ядете, ако сте на план с ниско съдържание на въглехидрати:

Ябълки

Те са добър плод за обяд или като хрупкава закуска, ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати . Малка ябълка има около 55 калории и съдържа само 15 грама въглехидрати. Ябълките имат фибри и съдържат хранителни вещества като витамини С и калий.

Авокадо

Тъй като те са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, авокадото често се среща в диети. То има предимно ненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. Подобно на други плодове, авокадото не съдържа холестерол.

Средно едно авокадо съдържа около 12 грама въглехидрати и 9 грама фибри.

Горски плодове

Те са чудесни плодове с ниско съдържание на въглехидрати. Може да ядете къпини, боровинки, малини, ягоди. Те съдържат между 12 и 15 грама фибри на чаша. Горските плодове осигуряват огромно количество фибри, калий и витамин С, но са с ниско съдържание на калории и по-малко въглехидрати.

Карамбола (звезден плод)

За хората на нисковъглехидратна диета този екзотичен плод е на върха. Една карамбола обикновено има по-малко от 10 грама въглехидрати.

Пъпеш

Този вкусен летен плод има високо съдържание на вода, чудесен източник на фибри и съдържа витамини А и С. В чаша пъпеш има само 13 грама въглехидрати.

Кокосов орех

Подобно на авокадото, кокосовите орехи са с високо съдържание на фибри, които не се усвояват от тялото. Тъй като кокосовите орехи са с високо съдържание на наситени мазнини, най-добре е да консумирате този плод умерено.

Смокиня

Пресните смокини имат мек сладникав вкус, което ги прави идеални за лека закуска. В една средна смокиня има около 15 грама въглехидрати и можете да добавяте към салати и овесени ядки.

Праскови

Една средна праскова съдържа само 14 грама въглехидрати. Прасковите също са добър източник на витамини А и С, и антиоксиданти.

Диня

Сладката, зряла диня е вкусна, полезна и с ниско съдържание на въглехидрати. В една чаша диня има около 11 грама въглехидрати. Динята е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода. Освен това е богата на антиоксиданти и калий, което я прави идеална след тренировка.