Градоначалникът на Маями Франсис Суарес покани Илон Мъск на среща в града преди около две седмици. Е, тази среща наистина се е състояла в края на миналата седмица, пише Business Insider.

Предприемачът, който е начело както на Tesla и SpaceX, така и на стартъп компанията Boring Company, е обявил пред Суарес, че последната може да прокопае тунел под Маями за срок от 6 месеца и сумата от 30 млн. долара.

Това би разрешило един от най-сериозните проблеми на града – трафикът. Тунелът освен всичко друго ще бъде пример и за останалите градове по света.

През 2018 г. експерти изчислиха, че прокопаването на тунел под река Маями, който да е с дължина от около 3.2 км, би струвал около 1 млрд. долара. Проектът може да се изпълни за около 4 години, посочи Miami Herald тогава.

Ето как Илон Мъск печели и харчи парите сиМъск притежава вече 90 млрд. долара

"Автомобилите и камионите, заседнали в трафика, генерират тонове токсични газове и частици, но пътните тунели на @boringcompany под Маями ще решат този проблем и ще бъдат пример за света", напиша Мъск в Twitter

Прокопаването на тунели и в други градове на САЩ не излиза евтино. Най-новата линия в Ню Йорк костваше 1.62 млрд. долара за километър, докато в други части на страната стойността варира от 125 млн. долара до 562 млн. долара, пише Business Insider.

Мъск обаче е на мнение, че това може да струва далеч по-малко, тъй като тунелите на Маями ще са проектирани за използване от електрически автомобили, което няма да изисква монтирането на скъпи вентилационни системи.

Ако бяхте инвестирали 10 000 долара в Tesla преди 10 г.В петък акциите на компанията завършиха търговската сесия на ниво от 880.02 долара за брой. Това е с 18 318% над нивото, на което Tesla дебютира на борсата на 29 юни 2010 г.