За последните седмици забелязваме и отчитаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите на коронавирус у нас.

Паралелно с това, благодарение на мерките, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост в Европа.

Мерките в нашата страна са изключително либерални и с тях постигаме темп на заболаяемост и смъртност, сравними с нивата в ЕС.

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Установените нови случаи на коронавирус в България са 913 за последните 24 часа, което представлява 8.98% от всички проби.

Заетостта на леглата у нас е 35% за неусложнени пациенти и 38% за интензивния сектор.

Прави впечатление по-високия процент заетост на леглата в Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен, съобщи министър Ангелов.

Тестване на ученици за COVID-19 - само по желание на родителитеЦелта на антигенното тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес

29 434 антигенни теста са направени в системата на образованието.

На тях са се подложили 23 007 учители, от които положителни са 57. На непедагогическия персонал са направени 6427 теста, от които 17 са положителни.

Когато затягаме мерките, се говори, че пречим на икотомиката. Когато разхлабваме мерките, се говори, че не ни е грижа за здравето на хората, заяви още Ангелов.

Всички ние, които стоим пред вас, плащаме изключително висока лична цена. Единствено по този начин можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави, посочи още той.

До края на месец февруари - не по-късно от 5 март, ще сме готови с трета фаза на ваксинационния план.

При наличие на достатъчно пристигнали в страната ваксини, ще сме готови да стартираме четвърта фаза на ваксинацията, посочи министърът.

Когато достигне 200 на 100 хиляди за 14-дневен период, ще се вземат необходимите мерки, заяви проф. Ангелов в отговор на въпрос дали мерките у нас ще бъдат затягани.