Недвижимите имоти са една от най-предпочитаните форми на инвестиции не само у нас, но и по целия свят.

Няколко са основните взаимновръзки, които следва да направим.

Първо – ако лихвите по ипотечните кредити падат (бел. ред. в момента в България те са на рекордно ниски нива), това би довело до ръст в цените на имотите, тъй като хората могат да си купят собствено жилище или за инвестиционна цел с евтин заемен ресурс.

И обратното – тръгнат ли лихвите да се повишават, това би се отразило на търсенето на имоти, а оттам и на цените на недвижимостите.

Не е за подценяване и търсенето на имоти. При положение че търсенето превъзхожда предлагането, то тогава това би изтласкало цените нагоре. При замряло търсене, каквото наблюдвахме в периода 2008 – 2010 г., цените се понижават.

Има и други фактори, които влияят на цените на имотите – състоянието на икономиката, ръстът на доходите и други. Днешният материал обаче е насочен към най-популярните начини, по които можем да инвестираме в този актив.

Отдаване под наем

Смята се, че това би ни донесло между 3 и 5% доходност, а в отделни случаи и до 6-7% годишно.

Следва да се има предвид, че пандемията от COVID-19 леко понижи стойностите на наемите в големите градове, тъй като част от наемателите се опитаха да предоговорят месечното си плащане, а други се върнаха по родните си места поради невъзможността да плащат наема, при положение че са останали без работа.

Новото строителство ще бъде хит и през 2021. Кои са топ комплексите в СофияДнес ще ви представим седем впечатляващи имотни проекта, предлагани ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES

Не на последно място, пандемията намали в голяма степен търсенето на имоти, които се отдават краткосрочно чрез популярните платформи, като Airbnb. Част от тези имоти се върнаха отново на пазара, където търсят по-дългосрочни ползватели. Или иначе казано - в момента за по-малко наематели се борят по-голям брой имоти.

При положение че купувате имот за инвестиция, но нямате нужния ресурс, тогава преценете дали наемът ще може да покрие заема.

Купи, ремонтирай, продай

Процесът е доста популярен в САЩ, където имотите престояват по-малко време на пазара заради по-голямото търсене. Все пак населението на САЩ вече е над 330 млн. души.

Идеята тук е, че на пазара често се предлагат имоти, чиято цена е по-ниска от тези в района. Това може да е заради състоянието им, тъй като по-старите жилища се нуждаят от освежителни или цялостни ремонти.

Възможни са и други причини, като бързите продажби, които част от собствениците търсят заради необходимост от пари или поради преместването им в друг град или държава.

Ако намерите подобна оферта, то тогава може да купите този имот, след което да го ремонтирате. Последващата продажба ще е на доста по-висока цена, тъй като, според данни на една от големите имотни агенции у нас, ремонтираните имоти качват цената си с 20-25%.

Не забравяйте, че при препродажба на имот в период от по-малко от 3 години след неговата покупка дължите 10% данък върху разликата в цените.

АДСИЦ

Защо да влагате пари, да управлявате имоти или да се впускате в ненужни ремонти?

На пазара от доста години функционират т. нар. АДСИЦ дружества. Това са акционерни дружества със специална инвестиционна цел, които по закон разпределят 90% от печалбата си между акционерите.

На Българска фондова борса също има няколко подобни компании, като по-големите от тях дори са обединени и в индекс – BGREIT. Дружествата могат да влагат пари както в жилищни, така и в офиси и дори земеделска земя. В чужбина те могат да генерират от 4-5 до близо 10% доходност на годишна база.

Инвестирайте в своя собствен дом

Каква по-добре инвестиция от това да повишите стойността на собственото си жилище? Имайте предвид, че освен вашето собствено жилище, може да повишите стойността на имота си и ако направите ремонт на общите части.

Покупка на земя с цел строителство

Търсенето на къщи се засили през последните 12 месеца, тъй като голяма част от хората оцениха предимствата на това да живееш на по-широко. В случай че се спрете на този вариант, добре ще е да търсите парцел, който е разположен в близост до голям град или добре уредено село или курорт.

Пресметнете добре обаче разходите по завършването на къщата, тъй като доста от започнатите, но незавършени строежи, са именно поради недостиг от финансиране.

Следва да се има предвид, че банките не предоставят заеми за покупка на земя, а само за строителство. В случай че искате да вземете заем за земята, ще трябва да заложите друг ваш имот.

Борсово търгувани фондове/взаимни фондове

Освен чрез АДСИЦ, можем да инвестираме в недвижими имоти и ако закупим акции от ETF-и или дялове от взаимни фондове. Борсово търгуваните фондове са широко популярни в чужбина, тъй като тези дружества са със сравнително ниски такси.

Предлаганите в България ETF-и от Експат са съсредоточени върху злато, произведения на изкуството и индекси, но чрез лицензиран инвестиционен посредник можем да закупим подобен фонд от чужбина. Добре ще е първо да проучите портфейла му, както и таксите, които заплащате.

Следва да се има предвид, че таксите, които начисляват взаимните фондове, са доста по-високи.

Кои са столичните квартали с най-евтини и най-скъпи жилища?Жилищата в София – от 800 до над 2 000 евро за кв. м

Краудфъндинг

Груповото финансиране все още не е толкова популярно у нас, както в редица държави, като Литва, Латвия, Естония, Великобритания и САЩ.

Представете си, че едно тристайно жилище в София струва около 120 000 евро. Чрез подобни платформи можете да се съберете и до над 120 души (т.е. всеки да вложи по 1000 евро). Обикновено подобни възможности са с нисък праг за вложенията, като често те са от 200 евро, или примерно 500 долара за САЩ.

Проектите често показват каква е прогнозната доходност от дадена инвестиция - нещо, което е немислимо за капиталовите пазари.