Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги положи днес клетва като министър-председател на Италия пред президента Серджо Матарела и застана начело на правителство на националното единство, призвано да се справи с кризата с коронавируса и икономическия спад, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Всички основни италиански партии без една - крайнодясната "Италиански братя", застанаха зад него. Правителството му включва депутати от целия политически спектър, както и технократи на ключови постове като финансовото министерство и новосъздаденото министерство на екологичния преход.

Сега много неща ще зависят от способностите на Драги, отбелязва Ройтерс. Той трябва да планира възстановяването на Италия от пандемията и незабавно да състави планове как да похарчи над 200-те милиарда евро европейски средства за възстановяване на изпадналата в рецесия икономика. Ако успее, Драги вероятно ще укрепи цялата еврозона, която отдавна е разтревожена от дългогодишните икономически проблеми на Италия. Успехът му би доказал също така на скептичните северни съюзници на Италия, че отпускайки средства на по-бедния Юг, те ще укрепят целия блок.

Италианският президент Серджо Матарела възложи на Драги да състави кабинет, след като предишното коалиционно правителство се разпадна заради партийни дрязги. Вчера Драги представи 23-членния си кабинет, който включва осем жени и осем технократи. В него влизат представители на шест подкрепящи го основни италиански партии, като най-голямата - Движението "5 звезди", има четирима министри. По трима министри имат Демократическата партия, Лигата и "Форца Италия", а "Италия Вива" и "Свободни и равни" имат по един представител.