Австралийската авиокомпания Qantas пусна "мистериозни полети" в опит да насърчи местния туризъм и да предизвика носталгия.

Пътешествията в рамките на един ден, при които пасажерите не знаят каква е дестинацията, когато се качват на самолета, бяха популярни през 90-те години, пише BBC.

Авиокомпаниите в Азиатско-тихоокеанския регион изготвят различни стратегии за борба със срива в пътуванията, породен от пандемията. Thai Airways обяви тази седмица, че в следващите няколко години ще намали броя на служителите си с 50% като част от плана си за преструктуриране.

Авиокомпанията планира да разполага с между 13 000 и 15 000 служители до 2025 г., след като миналия месец обяви, че ще закрие и стотици ръководни позиции.

Сривът в пътуванията доведе до спасявания на авиокомпании, фалити и големи съкращения.

Полети до никъде

Qantas бе една от първите авиокомпании, предлагащи „полети до никъде“, които излитат и кацат на едно и също летище, след като преди това преминават покрай редица австралийски забележителности.

Мистериозните полети са най-новата тактика на авиокомпанията за привличането на пътници.

Две трети от пътуващите със самолет искат всички на борда да са ваксинираниДве трети от пътуващите със самолет, гласували в кратка анкета в Twitter, заявяват, че искат всички на борда на самолета им да бъдат ваксинирани срещу коронавирус

Полетите ще се извършват с един от трите самолета Boeing 737 на авиокомпанията, излитащи от Брисбейн, Мелбърн или Сидни, като цените на билетите в икономична класа започват от 737 австралийски долара (577 щатски долара).

Целодневният пакет включва дейности, които варират от правене на вино и гурме обяд, до гмуркане по крайбрежието на тропически острови.

Тъй като международните граници едва ли ще отворят до 2022 г. от Qantas са помолили правителството за сигурност около пътуванията в страната, след като ваксинацията срещу COVID-19 в Австралия вече тече.

"Това, което търсим е уверение, че по-нататъшно затваряне на границите е ще бъде изключено," заяви главният изпълнителен директор на Qantas Андрю Паркър.

"Пътниците са объркани от бързо променящите се ограничения и разбираемо се притесняват да не останат блокирани някъде извън щата, в който живеят или желаната дестинация," допълни той.