На няколко маймуни в зоологическата градина в американския град Сан Диего е била поставена експериментална ваксина срещу COVID-19, създаденa специално за животни, след като болестта се разпространи сред горилите в зоопарка.

Четири орангутана и пет шимпанзета са получили по две дози от ваксина на ветеринарната фармацевтична компания Zoetis.

Осем горили в зоологическата градина станаха първите човекоподобни маймуни в света, които дадоха положителни проби за COVID-19 през януари. В момента те се възстановяват от болестта.

Природозащитници се притесняват от опасността, която COVID-19 представлява за човекоподобните маймуни.

Най-големи са притесненията относно горилите, които са застрашен от изчезване вид.

"Това не e нормата," казва Надин Ламберски от зоологическата градина в Сан Диего пред National Geographic.

"През моята кариера не съм имала достъп до експериментална ваксина на толкова ранен етап и не съм имала толкова голямо желание да я използвам."

Карън - първият орангутан, който претърпя сърдечна операция през 1994 г., е сред маймуните, които са получили ваксина, информира BBC.

Вижте кои са едни от най-застрашените животни на планетата През последното столетие много от дивите популации и екосистеми са подложени на огромни рискове, предизвикани от климатичните промени и от човешката дейност

Според Ламберски маймуните не са показали никакви нежелани реакции след поставянето на ваксината и скоро ще бъдат тествани за антитела, за да се определи дали ваксините действат.

Случаи на вируса бяха открити и сред животни в други зоологически градини, в това число при лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк, както и при лъвове в зоологическата градина в Барселона.

Случаи на COVID-19 бяха потвърдени у различни животни по света - от кучета и котки до норки. Случаите на коронавирус сред животните като са цяло са рядкост.

Zoetis започва да разработва ваксината срещу COVID-19 за котки и кучета през февруари миналата година, след като куче даде положителна проба за вируса в Хонконг.

До октомври миналата година ваксината вече беше определена като безопасна и ефективна за кучета и котки.

До февруари тази година тя обаче не беше тествана върху други животни.

Според Ламберски обаче ваксинирането на маймуните в зоопарка в Сан Диего си е заслужавало риска.

"Честа практика е да използваме при лъвове и тигри ваксини, които са създадени за кучета и котки," допълва тя.