Европа може би е на прага на едно запомнящо се лято с претъпкани полети на нискотарифни превозвачи и крайбрежни барове, изпълнени с щастливи туристи.

Или пък е изправена пред още един мрачен летен сезон на ограничения за пътуване, правила за карантиниране и блокирана туристическа индустрия.

След няколко седмици ще стане ясно кой от двата сценария ще се реализира, но политическите решения, които ще повлияят на изхода, вече се вземат.

Един от най-важните въпроси е дали страните членки на ЕС ще се задоволят с това да оставят вземането на решения на Европейската комисия в Брюксел, която се провали с програмата за ваксинация, или просто ще вземат нещата в свои ръце.

Гърция, например, вече сключи споразумение и ще приема туристи от Израел, ако имат ваксинационен паспорт.

Кипър пък обяви, че ще приема британски туристи от 1 май, стига те да имат поставени по две дози, от която и да е от ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

"Наистине сме доволни от това развитие на нещата. Ще бъде наистина ефективно и много добре за автиокомпаниите за насрочането на техните полети. Кипър традиционно е много популярна дестинация сред британските туристи.” Това заяви пред BBC генералният директор на Асоциацията на хотелиерите в Кипър.

Работните места в туристическия сектор са заложени на карта

Това, което е заложено на карта в случая не е само дали заможните туристи от северна Европа ще се наслаждават на бира или сладолед на плажа.

Туризмът е голяма индустрия, която осигурява 27 милиона рбаотни места в Европа и генерира около 10% от БВП на ЕС, когато се вземат предвид другите сектори, които зависят от него.

Икономиките на страни, като Гърция, Испания и Италия не могат да се възстановят, докато туристическата индустрия не заработи отново.

БВП на Балеарските острови, които включват Майорка, пада с 27% миналата година. Ако втори летен сезон бъде изгубен заради COVID-19, последствията ще са катастрофални.

Ръководител от туристическата индустрия в Майорка описва ситуацията като "неустойчива" и казва, че ако на туристите не бъде позволено да се завърнат, много местни бизнеси ще изчезнат.

Спасяването на лятото зависи от два проблема, които засягат цяла Европа – ваксинирането на хората и договарянето на правила за това дали правото на пътуване трябва да бъде обвързано с ваксинационния статут на човек.

"Ако нивата на ваксинация са високи през юни, туристическият сезон ще бъде спасен. Ако обаче той бъде забавен до края на лятото, икономиката ще пострада сериозно. В тези три месеца на радикална несигурност е заложено много", заяви пред El País Оскар Арсе, старши икономист на Централната банка на Испания.

Бавна ваксинация

Засега поне нещата не изглеждат добре.

До края на тази седмица едва около 4.96% от белгийците и 5.5% от германците са получили поне по една доза от ваксините срещу COVID-19.

Според изчисления на Politico от тази седмица, ако ваксинацията върви със същите темпове, Белгия няма да достигне 70% ваксинирани до юли 2023 г.

Срокът за Германия пък е септември 2022 г.

Това предполага, че би трябвало да говорим за възможностите за почивка следващата или по-следващата година, а не този юли или август.

Правителствата в Беглия и Германия, както и ЕК, вероятно биха казали, че ваксинацията ще набере скорост с подобряването на доставките и одобряването на нови ваксини. И може и да стане точно така.

Това, което сочат данните засега обаче показва, че на този етап ваксинационната програма в ЕС е катастрофа. По-малко от 10% от населението на ЕС е ваксинирано досега, в сравнение с 31% във Великобритания и 52% в Израел.

Авиокомпания пусна „мистериозни полети“ с цел стимулиране на туризмаНа превозвачите им се налага да проявяват изобретателност, за да преодолеят срива в пътуванията, породен от пандемията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна миналия месец, че ЕК "не е там, където иска да бъде" по отношение на ваксинациите. Германският финансов министър Олаф Шолц обаче е обобщил нещата по-кратко, заявявайки по време на среща, че ваксинацията в ЕС е "тотално" шоу на ужасите (използвайки по-груба дума от "ужаси").

Бавните темпове на ваксинация злепоставят в политически план Европейската комисия, която пое общата отговорност за страните членки, а след това изостана много назад от други държави като САЩ и Израел.

Комисията не може да си позволи втори провал по отношение на ваксинационните паспорти, но признаците засега не са окуражаващи.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че техническата работа по въпроса, като това каква информация да включва паспорта и как може да бъде съхраняван, може да бъде завършена за три месеца.

Проблемите с ваксинационните паспорти обаче са по-скоро политически и етически, отколкото технически.

Според Меркел намерението на ЕС не е само на хората с ваксинационни паспорти да се позволява да пътуват, добавяйки, че "все още не са взимани абсолютно никакви политически решения ".

Опасения от дискриминация

Някои държави, сред които и Франция, където до 40% от възрастните може да откажат да се ваксинират, не одобряват създаването на правила за ваксинираните, които не са достъпни за тези, които не са получили ваксина.

Испания, която отчаяно се опитва да рестартира туризма си, вече обяви, че няма да ограничава правото за влизане в страната само до хора, които са ваксинирани.

Ако обаче Меркел е права и свободата на придвижване не бъде ограничена само до тези с ваксинационен паспорт, тогава желаещите да пътуват може да си зададат въпроса защо изобщо им е такъв паспорт.

Пред Европа предстоят важни политически решения, тъй като свободното придвижване е един от основополагащите принципи на ЕС.

Ако тези решения ще помогнат за спасяването на летния сезон, тогава времето за вземането им вече изтича.