12 000 ваксини на Moderna се разпределят в момента.

Снощи потвърдиха, че през март ще дойдат над 80 000. Довечера имаме Европейски съвет.

Това каза премиерът Бойко Борисов от Панагюрище във видео, публикувано в профила му във Facebook.

„Много сме недоволни, защото когато трябваше да даваме милионите, ние ги давахме точно по разписание на минутата, а сега - когато трябва компаниите да си спазват договорите, се мотаят. По този начин поставят под риск ваксинационните ни планове.

Ние мислим, че договорът е свещено нещо и затова надлежно плащахме за всички видове ваксини. Имаме пълната организация. Вчера минахме 21 000 ваксини, така че тези, които казваха, че нямаме капацитет – точно обратното.

Довечера ще го поставя това за пореден път, преговорите се водеха само от ЕК. Бяхме надлежни платци, плащахме това, което комисията ни каже, солидарно всички европейски страни-членки на ЕС“, коментира Борисов и уточни, че е разговарял с колегите си и мисли, че и външните министри могат да се включат в това.

"Готов съм и самолета да изпращаме да идват с по ден-два по-рано. Спорим сега дали технологията в самолета щяла да бъде спазена, така както на ТИР-а. Не виждам никакъв смисъл, защото ние ще си пратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила, но ще спестяваме по 2 дни. С това темпо 2 дни са 40 000 човека“, обясни Борисов.

„Правим всичко необходимо и се надяваме комисията много по-твърдо и строго, ако трябва дори съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на големите световни компании, че инвестирахме, за да произведат ваксини. Не е честно, ако някой дава повече пари от ЕС, да им се пращат повече ваксини.

Това даже е недопустимо. Не е коректно, не е честно, не е правилно. ЕК трябва да бъде изключително сурова. Ще подкрепя Урсула фон дер Лайен с всичко това, което казвам в момента. Това, което сме искали“, каза още Бойко Борисов.

„Тези, които са ваксинирани в Европа, да се направи електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са преболедували и с антитела или с документ, че са ваксинирани, да не се налага да им се правят PCR-и, карантини да им се слагат и да им се препятства пътуването", коментира министър-председателят предложението на Гърция да се създаде ваксинационен паспорт, който да улеснява пътуването на туристи с поставени ваксини.