След като осъзнаете, че в живота ви има токсичен човек, следващата съществена стъпка е да се освободите от него.

Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Понякога избираме да поддържаме лоши отношения, отколкото да ги прекратим, а това може да ни навреди по много начини и да повлияе сериозно на ежедневните ни дейности.

Bright Side идентифицира причините, поради които е важно да се премахнат токсичните хора ог живота ни завинаги:

Могат да ви повлияят физически

Според експерти това, че сме в токсична връзка, влияе не само на психичното ни здраве. Хората, които продължават да поддържат лоши отношения, са изложени на по-висок риск от сърдечни проблеми. Те са изправени и пред други заболявания, като високо кръвно налягане, повишени нива на кръвната захар и затлъстяване.

Могат да разбият самочувствието ви

Токсичното отношение може да навреди на вашето самочувствие и да ви накара да повярвате, че го заслужавате. Негативността ви пречи да видите, че сте способни на велики неща и достойни за безусловна любов, което пък може да доведе до тревожност, стрес и депресия.

35 неща, за които един ден ще съжалявате, че сте правилиВ края на деня за колко неща ви е яд - че сте им отдали твърде много внимание или пък че въобще не сте стигнали до тях?

Правят ви прекалено зависими

Токсичните хора обичат да вземат сами всички важни решения, дори и вашите, опитвайки се да контролират всеки аспект от живота ви. Когато това се случи, бавно губите своята индивидуалност и се оказвате въвлечени в борба за правото да решавате сами.

Карат ви да пренебрегвате нуждите си

Лошите връзки могат да ви накарат да се откажете от любимите си хобита, без дори да осъзнавате това. Правейки всичко за удобството на другия човек, вие пренебрегвате желанията си. Това може да доведе до жертване на време, здраве и дори добър външен вид.

Може да ви затруднят да се доверявате на другите

Токсичните хора могат да ви накарат да повярвате, че всички са еднакви, променяйки вашата гледна точка за света. Може да развиете проблеми с доверието и да се колебаете да дадете шанс на другите, което пък да повлияе на бъдещите ви отношения и шанса ви за щастлив живот.