Гърция гледа напред в бъдещето и вече планира кога ще посрещне първите си туристи.

Страната обяви и изискванията си - те трябва да са напълно ваксинирани, да имат антитела или да представят отрицателни резултати от PCR тест.

Местната туристическа индустрия се надява да поздрави с "добре дошли" първите си посетители на 14 май, предава Ройтерс.

Това е само няколко дни преди 17 май - най-ранната дата, която Великобритания посочи като възможна за възобноване на международните пътувания.

След германските, британските туристи са вторите най-многобройни в Гърция, в която всяка пета работа е свързана с този бранш.

Преди пандемията нацията, включително нейните острови и исторически забележителности, като например Акропола, посрещаха повече от 30 милиона международни посетители годишно.

Тази година Гърция се надява да достигне 50% от този брой, съобщава The Guardian.

На 18 гръцки острова всички се ваксинирахаРекламират ги като свободни от COVID-19

В съответствие с усилията си да рестартира туризма, Гърция ще започне да ваксинира заетите в сферата, след като приключи с възрастните и медицински уязвимите групи.

Очаква се темпът на ваксинация да се увеличи през април, когато са планирани големи доставки от препаратите на Johnson & Johnson и Pfizer.

Случаите на COVID-19 в страната обаче растат. Във вторник се съобщава за над 3100 нови случая - третият най-голям дневен брой от началото на пандемията преди година, според Greek Reporter.

В резултат на това ограничителните мерки в Атина бяха удължени най-малко до 16 март.