Цените на имотите в световен мащаб отчитат най-силното си повишение в последните три години, става ясно от нов доклад на Knight Frank, сравняващ жилищния пазар в 56 държави по света.

Средният ръст през 2020 г. възлиза на 5.6% спрямо 5.3% година по-рано. Общо 89% от страните, попаднали в доклада, отчитат повишения в цените на недвижимостите през последните 12 месеца.

В това число попада и България, която заема 29-а позиция по ръст за 2020 г. Нарастването на цените на имотите у нас за миналата година е от 4.8%, което е малко по-ниско от ръста от 2019 г., възлязал на 5.4 на сто.

Страната ни обаче дели 11-а позиция с Великобритания по повишение в последното тримесечие на 2020 г. Ръстът в периода 1 октомври – 31 декември е от 3.2 на сто, докато нарастването на цените на имотите у нас за второто полугодие на миналата година беше 2.1 на сто, след отчетения спад от 1.1 на сто през третото тримесечие на 2020 г.

Кои са лидерите в световен мащаб, или къде имотите поскъпнаха най-силно?

Турция се нарежда на челно място в световен мащаб за четвърто поредно тримесечие. Имотите в южната ни съседка отчитат ръст от 30.3 на сто на годишна база, както и 5.5 на сто за последните три месеца на годината.

Още няколко пазара също се представиха силно, като отчетоха повишения от над 10 на сто. Имотният пазар в Нова Зеландия добави 18.6 на сто, след като все повече от милионерите в света се насочиха натам, докато в Словакия се отчита ръст от 16 на сто.

Новото строителство ще бъде хит и през 2021. Кои са топ комплексите в СофияДнес ще ви представим седем впечатляващи имотни проекта, предлагани ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES

Нарастването на цените в Русия е от 14 на сто, а в Люксембург данните сочат ръст от 13.6 на сто. В челото са още Полша и САЩ, добавили 10.9 и 10.4 на сто, както и Перу с ръст от 10.3%.

В топ 10 попадат още Швеция и Австрия с нарастване в цените от респективно 10.1 и 10%.

Най-сериозно нарастване в цените на имотите през последното тримесечие на 2020 г. беше отчетено в Литва (13.1%), както и в Нова Зеландия (8.1%). На обратния полюс пък са имотите в Унгария, загубили 6% от стойността си само за три месеца.

Най-слабо беше представянето на имотния пазар през 2020 г. в Индия и Мароко, където цените се понижиха със съответно 3.6 и 3.3 на сто.

Какво стои зад силното представяне на имотите по света през 2020 г.?

Ниските лихви по кредитите са основната причина за поскъпването на имотите през последните 12 месеца, констатират от Knight Frank. Предлагането в част от държавите също така не е голямо, което кара продавачите да отложат обявяването на своя имот за продан, преди да намерят своя следващ дом.

Забраните за пътувания в отделни държави водят до търсене на имоти най-вече от местните купувачи, чиито приоритети се промениха, като днес се търсят най-вече имоти с открити площи (големи тераса или къщи), както и помещения, които могат да използват за хоум офис.

Какво да очакваме през 2021 г.?

Скоростта, с която ваксинацията ще се случи в отделните държави, както и отварянето на икономиките, които в момента са в пълен или частичен локдаун, ще са определящи за представянето на имотния пазар през 2021 г.

При положение че трансграничните пътувания са възможно през настоящата година, това би довело до повече сделки с чужденци, но по-високата безработица и евентуалното покачване на лихвите по кредитите би довело до понижения в цените на имотите.

Част от най-луксозните имоти в София, търсещи си нов собственик Поместените по-долу 5 премиум имота могат да бъдат разгледани с виртуални турове