Китай улеснява влизането в страната за чужденци, които са ваксинирани с китайски ваксини срещу коронавируса, след като затвори границите си за международни посетители преди повече от година заради COVID-19.

Множество китайски посолства по света, сред които и тези в САЩ, Великобритания, Индия, Израел и Филипините, пуснаха известия в понеделник за това как чужденците могат да кандидатстват за визи за влизане в Китай.

Инструкциите обаче важат само за онези, които са напълно ваксинирани с произведена в Китай ваксина срещу COVID-19 и разполагат със сертификат, за да го докажат.

Хората с валидни разрешителни за пребиваване могат да влизат в страната без нови визи. Тези, които не са се имунизирали с китайска ваксина, могат също да кандидатстват за визи, но ще имат нужда от по-важни причини или конкретни документи, за да отговорят на изискванията.

“Ваксинният национализъм е вероятност, която не може да бъде изключена, предвид липсата на друго обяснение,” заяви пред CNBC Чон Джа Ян, преподавател по политически науки в Националния университет на Сингапур.

Северна Корея без коронавирус, но с 2 млн. ваксиниВъпреки твърденията за нулеви инфекции с COVID-19, Северна Корея ще получи близо 2 милиона дози коронавирусната ваксина

Според Чонг има и предположения, че това е начин за Китай да увеличи употребата и разпознаваемостта на своите ваксини или да накара други страни да ги одобрят по-бързо.

Китай има разработени пет ваксини срещи коронавируса, а 34 държави по света са одобрили най-малко по една от тях, според изчисления на CNBC.

За сравнение, ваксината на Pfizer-BioNTech е одобрена от 72 държави, докато тази на Оксфордския университет и AstraZeneca е одобрена в 74 страни.

Китайските ваксини бяха посрещнати с известен скептицизъм, тъй като информацията за тях не е толкова налична, както за ваксините, произведени от западните фармацевтични компании.

Коронавирусът до голяма степен е под контрол в Китай, но границите на страната остават затворени за чужденци.

Всяко посолство е формулирало по различен начин уведомлението си, но като цяло чужденците от определени страни, които са напълно ваксинирани с китайски ваксини се нуждаят от по-малко документи, за да кандидатстват за виза. Те също така имат право да влизат в страната по повече причини, макар че туризмът не е една от тях.

Кандидатите за влизане в Китай трябва да изчакат 14 дни, след като им е поставена китайска ваксина, преди да подадат документите си за виза.