AstraZeneca е намалила плана си за доставка на ваксини за страните от ЕС 2.5 пъти за второто тримесечие - от 180 милиона дози, по договора за предварителна поръчка, до 70 милиона.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, цитирана от БГНЕС.

„AstraZeneca ни уведоми, че ще може да достави 70 милиона ваксини през второто тримесечие, в сравнение с първоначалния ангажимент от 180 милиона“, каза Фон дер Лайен.

Тя посочи, че ситуацията с разпространението на новия коронавирус в Европейския съюз отново се влошава, а страните от общността трябва да увеличат процента на ваксинация.

"Епидемиологичната ситуация се влошава. Но ние възнамеряваме да увеличим степента на ваксинация, която започна малко бавно", каза тя.

Много европейски държави, сред които и България, стопираха ваксинациите с AstraZeneca заради съмнения, че препаратът има опасни странични ефекти.

Очасва се решението на Европейската комисия по лекарствата за безопасността му, което трябва да стане ясно днес.

Междувременно, Урсула фон дер Лайен заяви още, че Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини срещу COVID-19, за да защити жизненоважната имунизация на собствените си граждани, изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия.

Последва и реакция от Лондон.