Премиерът на Норвегия ще бъде обект на полицейскa проверка, след като е нарушила собствените си ограничения във връзка с COVID-19.

Ерна Солберг призна в интервю пред националната телевизия NRK, че е нарушила правилата, които важат в страната, когато се е включила в семейно събиране, в което са участвали повече хора, отколкото е разрешено.

Полицията ще проучи въпроса, информираха местни медии, позовавайки се на изявление на властите.

Грешната стъпка на Солберг, която през септември ще се яви на избори, засега изглежда повече като злепоставяща, отколкото с някаква политическа тежест, и не предизвика призиви за оставка.

Това не е първият случай, в който лидер на скандинавска държава се озовава от грешната страна на правилата във връзка с COVID-19. В съседна Швеция министър-председателят Стефан Льовен беше изловен да пазарува без маска, което доведе до спад в рейтинга му.

Тайландският премиер напръска журналисти с дезинфектант (видео)Прают Чан-Оча избра нетрадиционен начин за отклоняване на журналистическите въпроси

Поведението на Солберг е “пагубно за доверието,” заяви пред Verdens Gang Мартин Хенриксен, депутат от опозиционната Лейбъристка партия. “Всички сме изморени и всеки може да допусне грешка, но премиерът на страната трябва да води и да покаже, че контролира нещата.”

Солберг заяви, че е готова да плати глоба, ако бъде установено, че нейното нарушение е “наказуемо”, информира Bloomberg.

Нейната Консервативна партия се е ползвала с най-голяма подкрепа (25.6%) сред норвежците през миналия месец, според проучване на Kantar.