Германският автопроизводител Porsche не изключва възможността за IPO.

Това заяви изпълнителният директор на компанията Оливър Блуме, цитиран от Bloomberg.

"Според мен идеята за IPO би била интересна за Porsche. Това обаче зависи от Volkswagen, а до този момент те не са взели подобно решение", заяви Блуме.

Листването на поделението за спортни и луксозни автомобили отдавна се обсъжда като една от възможностите за повишаване на пазарната оценка на Volkswagen.

По този начин пазарната капитализация на компанията ще може да настигне и евентуално дори да изпревари тази на конкурентите й в лицето на Tesla и Toyota, които в момента са най-високо оценените автопроизводители.

По информация на Bloomberg от VW в момента разглеждат възможностите за организирането на първично публично предлагане на книжата на Porsche.

Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дис обаче "охлади страстите" миналата седмица, заявявайки, че компанията му не изпитва спешна нужда от набиране на капитал за инвестиции в сферата на електромобилите, батериите и софтуерните продукти.

По думите му германският гигант, който притежава общо 12 автомобилни марки, разполага с достатъчно "кеш", за да финансира своята трансформация.

VW залага бъдещето си на електрическите автомобилиГерманският автомобилен гигант Volkswagen Group разчита, че инвестициите в електрическите автомобили и съкращенията на разходите ще успеят да подобрят финансовите резултати през следващите няколко години

Porsche е едно от най-печелившите подразделения в групата на VW. Поръчките на марката се понижиха само с 3% през 2020 година, най-вече благодарение на доброто представяне на китайския пазар, който е ключов за компанията.

Базираният в Щутгарт производител успява да поддържа двуцифрена норма на печалба във време, в което повечето автомобилни компании пострадаха сериозно заради пандемията от COVID-19.