През 2020 г., докато светът се гърчеше под тежестта на пандемията от COVID-19, а глобалната икономика беше изправена пред най-тежката си рецесия от Втората световна война, богатството на милиардерите достигна нови висоти.

Сега някои от тях разговарят с хората, които управляват парите им, за това как да запазят и консолидират богатствата си на фона на глобалните отломки от пандемията. Други обсъждат как да изпреварят и да се пригодят към изискванията на правителствата и на обществата като цяло да поемат своя дял от разходите за възстановяване.

“Пазарът на акции се срина преди година, но до юли моят портфейл беше на нивото, на което беше в началото на годината, а сега е много по-високо,” казва Морис Пърл, бивш управляващ директор в BlackRock, който е председател на Patriotic Millionaires - организация, която смята, че заможните хора трябва да правят повече за намаляване на неравенството.

“Фундаменталният проблем е това неравенство, което единствено се задълбочава.”

Плановете, които обсъждат ултрабогатите, варират от филантропия до прехвърлянето на пари и компании в попечителски фондове и преместването в други държави с по-изгодни данъчни условия, според интервю на Ройтерс със седем милионери и милиардери и над 20 консултанти на богатите.

“Доста очевидно е, че идва сметката, която трябва да се плаща от всички,” казва Роб Уийбър, главен изпълнителен директор на швейцарската компания за управление на активи Tiedemann Constantia, който твърди, че някои клиенти също така обмислят продажбата на важни активи, като цели компании, преди данъците да бъдат увеличени.

В САЩ избирането на Джо Байдън за президент и очакваните по-високи данъци за богатите предизвикаха рязко увеличение на търсенето за създаване на попечителски фондове.

Това би позволило на богатите да прехвърлят пари на децата си или на роднини при настоящия праг от 11.7 млн. долара на човек, който не подлежи на данъчно облагане. По време на кампанията си Байдън предложи завръщане към нивата от 2009 г., когато прагът беше 3.5 млн. долара.

Близо две трети от милиардерите по света увеличават състоянието си през 2020 г., според Forbes, като най-печелившите достигат безпрецедентни нива на богатство, подпомогнати от трилионите долари, предоставени от политиците за възстановяване.

Според Forbes милиардерите са забогатели общо с още 20% през 2020 г. до средата на декември.

Много от тях се възползваха от инвестиционни възможности, които не са достъпни за инвеститорите на дребно, извличайки печалби от пазарната волатилност с краткосрочни деривативни сделки, казва Максимилиан Кункел, старши инвестиционен директор в UBS.

Сега, когато правителствата по света се борят с увеличаващите се задължения и нарастващото социално недоволство, милиардерите знаят, че прожекторите ще се насочат още повече към тяхното богатство, според проведените от Ройтерс интервюта.

Ето колко спечелиха най-богатите американци по време на пандемиятаСъстоянието на щатските милиардери е нараснало с над 360 млрд. долара през последната година, изчислява The Washington Post.

Много от богатите са наясно с очертаващите си изисквания от страна на данъчните власти и ускоряват плановете си за насочването на пари към попечителски фондове на своите деца.

Хамптънс или Сингапур?

Други предприемат по-драстични мерки, като се местят в страни и зони, където данъчните условия и обществата са по-благосклонни към мегабогатите.

От базираната в Лондон консултантска компания Henley & Partners казват, че запитванията от богаташи за преместване в друга държава са скочили по време на пандемията. Броят на обажданията от базирани в САЩ клиенти скача с 206% на годишна база през 2020 г., докато обажданията от Бразилия нарастват със 156%.

В развиващите се страни опасенията, че натискът върху обществените услуги може да доведе до гражданско недоволство принуди по-младите поколения заможни фамилии да търсят възможности в чужбина.

Сини Острангър, данъчен директор в Clarfeld Citizens Private Wealth, казва, че е свидетел на това как много ултрабогати клиенти се местят от Ню Йорк във ваканционните си имоти на места, като Хамптънс, първоначално за да избегнат най-лошото от пандемията, а след това остават там, за да плащат по-малки данъци.

Преместванията в щати с по-ниски данъци, като Тексас, Флорида и Вашингтон, също са станали по-популярни, казва Кристи Хансън от NEPC.

Фокус върху филантропията

Докато страните продължават да се борят с последиците от пандемията, икономисти насочват вниманието към един очертаващ се по-голям въпрос – отделянето на изключително големите богатства от цялостния икономически просперитет.

До началото на март богатството на щатските милиардери беше нараснало с 1.3 трлн. долара, или с близо 50%, от началото на пандемията, според проучване на Institute for Policy Studies и Americans for Tax Fairness.

Така тяхното общо състояние достига 4.2 трлн. долара, което е приблизително една пета от БВП на САЩ за 2020 г. и двойно повече от богатството на по-бедните 50% от американците.

Пандемията насочи вниманието на много от супербогаташите към социални каузи, според Джуди Спалтхоф от UBS.

За мнозина това означава филантропия.

Екипът на Спалтхоф отчита скок в броя на клиентите, които си партнират с UBS Optimus Foundation, която насочва средства за каузи, като Действия срещу глада, като даренията са нараснали със 74% на годишна база през 2020 г. до 168 млн. долара.

Въпреки това за живеещия във Великобритания милиардер Гари Стивънсън - бивш трейдър в Citibank, всеки план за борба с неравенството трябва да включва данък върху богатството.

“В момента се намираме в ситуация, в която милиардерите често плащат по-ниски данъци върху доходите си от обикновените работници,” казва той. “Не мисля обаче, че ще е достатъчно просто да се обложат с данъци техните доходи, данъците трябва да се налагат върху богатството.”