Съществува връзка между различните зеленчуци и ползите за здравето, които ни носят.

Червените зеленчуци са известни със своите антиоксидантни свойства, докато зелените помагат за здравето на очите. Жълтите често се считат за добър източник на протеин.

Но как да ядем всички тези храни, за да увеличим максимално техните хранителни ползи? На този въпрос отговор има Bright Side.

Банани

Бананите са източник на витамини В и С, магнезий и калий. За тях трябва да благодарим на малките жилави неща, разположени между банана и кората му. Те се наричат ​​флоемни нишки и разпределят водата и хранителните вещества в плодовете.

Също така е вероятно да съдържат повече фибри, които биха били отлично допълнение към вашата диета. Така че не ги изхвърляйте!

Домати

Може и да ви звучи невероятно, но варените домати са по-полезни от пресните, тъй като отделят повече ликопен - антиоксидант, който се бори с рака. Топлината разрушава по-твърдите клетъчни стени в растението, позволявайки на тялото ни да усвои по-лесно хранителните вещества.

Бавното печене на доматите или приготвянето на сос от тях също върши работа.

Швейцарски манголд, цвекло и ряпа

Най-вероятно ядете листата на тези зеленчуци, но стъблата им също са годни за консумация. Сготвени, те ни осигуряват глутамин - специална киселина, която помага за оздравяването на тялото.

Те също така имат страхотен вкус, когато са бланширани и задушени в зехтин. Така че извлечете максимума от вашата покупка, като изядете всичките й части.

Картофи

Хапването на картофа с кората му осигурява повече фибри, витамини и минерали, отколкото ако е обелен. Сред тях са витамин С, няколко витамини от група В, желязо, калций и калий.

Тези неща ви дават енергия, намаляват стреса и са от полза за костите и храносмилането. Най-добрият начин да запазите кожата годна за консумация е да изпечете картофа.

Ябълки и портокали

Яжте тези плодове с кората! Ябълковите кори съдържат антиоксиданта кверцетин, който прави чудеса за сърцето и мозъка ви. В портокаловите кори има съединения, наречени флавони, които понижават холестерола и предпазват сърцето.

Яйца

Яйцата са по-лесно смилаеми след готвене, но пък високата температура може да съсипе някои от хранителните вещества в тях. Например, варенето и пърженето намаляват съдържанието на антиоксиданти и окисляват холестерола в яйцата. Това означава, че пошираните и рохките яйца са най-здравословни за консумация.

Лук и чесън

Нарязването на лука и чесъна освобождава алииназа - ензим, който помага да се създаде хранително вещество, наречено алицин. Когато го приемаме, той помага за създаването на други съединения, които ни предпазват от болести.

И лукът, и чесънът съдържат сяра, която се свързва добре с храни, богати на желязо и цинк, като пуешко, говеждо и черен дроб.

15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клеткиВероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак

Зърнени и бобови храни

Съединенията, които естествено се срещат в зърнените култури, могат да ги направят трудно смилаеми. Когато накисвате както зърнените, така и бобовите храни, вие намалявате количеството на тези съединения, което облекчава храносмилането. Така се усвояват по-лесно минерали, като желязо, калций и цинк.

Зелении

Всичко зелено трябва да се яде сурово. Брюкселско зеле, броколи, авокадо, спанак и всички други зеленчуци с този цвят съдържат водоразтворими хранителни вещества, които са чувствителни към топлина.

Високите температури съсипват витамин С, фолиева киселина и витамини В1 и В5. Например, суровият спанак има 3 пъти повече витамин С от варения. Ако не можете да ядете сурово броколи, опитайте да го приготвите възможно най-щадящо, като не използвате високи температури и твърде много вода.