През последните 50 години кафето се превърна от нещо, което се пие само в уединението на дома, в напитка, консумираща се навсякъде - в движение, в офиса, като повод за социално общуване по време на пандемията, когато възможностите ни се свеждат до разходка с чаша в ръка.

Според доклад на ООН днес кафе пият повече хора отвсякога, тъй като средната класа расте и вече може да си позволи да превърне напитката в ежедневен навик.

Статистиката показват, че във Финландия и Швеция живеят най-големите любители на кофеина, които консумират около 12.5 кг на човек всяка година.

Тъй като вкусът ни към черната напитка расте, заедно с него се увеличава и броят на кафе веригите. През 2021 г. Starbucks ще отбележи 50 години в бизнеса, през които от едно кафе на пазара на Pike Place в Сиатъл, отворило врати през 1971 г., се разраства до близо 33 000 обекта по целия свят днес.

Емблематичното лого на русалка пък е едно от най-разпознаваемите по света, посочва британският вестник Independent.

Starbucks е не само феномен в сектора на храните и напитките, но и в културно отношение: чаша от веригата редовно се оказва в ръцете на много знаменитости - от сестрите Кардашиан до Рене Зелуегер, а една от тях дори случайно попада в сцена на Игра на тронове.

Game of Thrones направи подарък за 2.3 млрд. долара на StarbucksЩатската верига за кафе Starbucks получи подарък на стойност 2.3 млрд. долара под формата на безплатна реклама, благодарение на гаф в хитовия сериал Game of Thrones (Игра на тронове)

И тъй като марката е все по-разпространена, местата, в които можете да откриете кафето й, са все по-разнообразни - от стари бензиностанции до преустроени корабни контейнери

Вижте най-необичайните локации на Starbucks по целия свят:

Бензиностанция в Лос Анджелис, САЩ

Gilmore е възстановена бензиностанция, която преди това се използва за заснемането на филми и реклами, а кафенето намеква за арт деко миналото на сградата.

Розовият магазин в Търкс и Кайкос

Какво не бихме дали да сме на карибски остров в момента? А на Търкс и Кайкос ще откриете розов магазин, превърнат в Starbucks. Кафенето в южния край на Гранд Турк е първото на острова и се отличава с бледорозов екстериор.

Във влак в Швейцария

През 2013 г. Starbucks отваря първия си магазин във влак, предлагайки на пътуващите до летището в Женева шанс да си купят кафе в движение. Заведението на две нива осигурява места за общо 50 души.

На върха на планина в Калифорния, САЩ

Ски пистата в Squaw Valley в Калифорния има свой собствен Starbucks от 2012 г. Не е нужно да карате ски или сноуборд, за да получите чаша, всеки може да се наслади на напитката и гледката към планината чрез лифта на курорта.

Старата поща в Милано, Италия

Starbucks Reastery в Милано е сложен шедьовър на италианското майсторство и иновации в кафето, разположен в сградата на бивша поща. Това е първото подобно заведение на Starbucks в Европа, а външността му го различава сериозно от обичайното кафене.

Преустроена къща в Ханой, Виетнам

Кафенето Duy Tan в историческата част на Ханой, всъщност, е двуетажна бивша резиденция, сгушена между две извисяващи се офис сгради. Местоположението е рязък контраст между старо и ново.

Транспортен онтейнер в Сиатъл, САЩ

През 2012 г. Starbucks отваря първото си кафене, направено изцяло от рециклиран транспортен контейнер, в Туквила, Вашингтон, южно от Сиатъл. Това е част от текущата инициатива на марката за насърчаване на зеленото строителство и за намаляване на потреблението на енергия.

Нарманли Хан в Истанбул, Турция

Starbucks в Нарманли Хан, Истанбул, е 500-ият Starbucks в Турция и съчетава историческа архитектура с голям двор. Разположен на известния булевард Istiklal в сърцето на столицата, той сервира класическата гама Starbucks, както и традиционно турско кафе.