Силно раздвижване на имотния пазар се наблюдава в Гърция. Цените се покачват, като един от основните фактори за това са чужденците, които търсят имоти по островите, предава Българското национално радио.

Пандемията увеличи търсенето на недвижими имоти в южната ни съседка. Има много чужденци, които търсят имоти за целогодишен наем или за покупка. Повечето от тях са прекарали пандемията на някои от гръцките остров, като са работили онлайн. Това съобщават собственици на агенции за недвижими имоти. Цените рязко се покачват в този сектор.

Друга група са чужденци, които влагат средства в производствени сгради, вили и складове, за да получат виза за постоянно пребиваване в страната. В този сегмент се търсят имоти на стойност над 200 000 евро.

Гърците, които работят в чужбина, също купуват жилища с идеята в бъдеще да се върнат и да живеят в тях.

В големите градове се покачват и цените на наемите, което води до засилено търсене на апартаменти, които могат да се отдават целогодишно, коментират специалисти в бранша.

В центъра на Атина наемите продължават да са сравнително ниски, докато в крайните квартали цената за последната година се е повишила с над 10%.

Бум на цените на имотите у нас, ето и официалните данниПрипомняме, че данни на Knight Frank посочиха, че имотите в страната са добавили 4.8% през 2020 г. спрямо 5.4 на сто ръст за година по-рано


В Солун най-търсени са гарсониерите в близост до центъра. Цената на този тип жилища за година се е покачила с 50% .

Правителството в Гърция обмисля да отмени допълнителния данък върху имотите, въведен от началото на икономическата криза, което се очаква да доведе до ново рязко покачване на цените, сочат прогнозите на агенциите.