Продажбите на дребно в САЩ нарастват с 9.8% за месеца, информираха днес от Министерството на търговията. Предварителната прогноза бе за ръст от 6.1%.

Отделни данни днес показаха, че първоначалните молби за помощи при безработица намаляват до 576 000 през седмицата до 10 април.

В същото време потребителите са използвали своите чекове със стимули на стойност 1 400 долара и са харчили агресивно. Парите бяха получени като част от спасителния пакет на стойност близо 1.9 трлн. долара, който Конгресът прие през март.

Законът увеличи общите стимули и спасителни плащания, одобрени в годината след началото на пандемията от COVID-19, до около 5 трлн. долара.

Данните за продажбите на дребно през март са поредният признак, че потребителите като цяло не губят желанието си да харчат, въпреки че все по-голяма част от чековете със стимули се насочват към спестявания, отколкото към разходи.

Публикуван наскоро доклад на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк показа, че получаващите такива чекове очакват да спестят 41.6% от средствата и да похарчат 24.7%. При първите чекове, които бяха изпратени през пролетта на 2020 г., потребителите са спестявали 34.5% и са харчили 29.2% от средствата.

След излизането на данните фючърсите на щатския индекс Dow Jones нарастват с около 160 пункта преди началото на днешната борсова сесия.