От години ни повтарят колко вредна може да бъде липсата на сън за нашето психическо и физическо здраве.

Последствията - отслабена имунна функция, лошо настроение и нарушена когнитивна дейност, повишен риск от по-сериозни проблеми, като сърдечни заболявания и диабет.

Но дали не е вредно да спим твърде много? И ако да – колко е твърде много?

Повечето здрави възрастни се нуждаят от между седем и девет часа сън на нощ, но някои млади хора, хронично лишени от сън, може да се нуждаят от повече от девет часа.

Все пак е важно да се каже, че потребностите за количеството сън при всеки човек са различни. Освен това влияние оказва и възрастта.

Например, тийнейджър или млад човек може да има необходимост от девет или повече часа на нощ, докато пенсионерът вероятно по-малко.

Но прекаленият сън - обикновено се определя като повече от девет или 10 часа - е свързан с определени рискове за здравето, включително инсулт, затлъстяване, депресия, диабет, сърдечни заболявания и деменция.

Не е ясно обаче дали преспиването причинява тези състояния или това е просто индикатор, че нещо друго не е наред.

С други думи, не знаем дали дългият сън причинява проблеми с течение на времето или някой основен здравословен проблем кара някого да спи по-дълго. Смята се, че някои невропсихиатрични състояния, като депресия и невродегенеративни заболявания, причиняват прекомерна сънливост през деня.

Ако все пак спите достатъчно, но все още не се чувствате отпочинали, може би е добре да се консултирате с лекар.

Но освен количеството сън, значение има и качеството. Редица фактори, като здравословно състояние, странични ефекти от лекарствата могат да доведат до лошо качество и неспокоен сън. Това означава, че човек не стига до по-дълбоките етапи на съня, или REM съня, които възстановяват мозъка и тялото и ви карат да се чувствате свежи на следващия ден.

Други фактори, като стрес, лошо настроение, скука и заседнал начин на живот, също могат да играят роля за усещането за умора, въпреки достатъчното количество сън.

За да имате пълноценен сън, може да експериментирате с някои промени в рутината. Например, опитайте да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден, независимо дали е работен или уикенд.

Движете се повече, планирайте повече забавни и социални дейности. Скоро след това може да откриете, че се събуждате с повече енергия и по-заредени.