Цяла сутрин очаквате вкусния обяд. Идва времето за хранене и му се наслаждавате.

И само половин час след това изведнъж усещате умора и сънливост.

Какво се случва?

След хранене в тялото започва храносмилателният процес: притокът на кръв към стомаха и червата се увеличава. Това води до спад на притока на кислород в мозъка, което ви прави по-сънливи.

Това, което ядете, също влияе върху начина, по който се чувствате: ако консумирате храни с високо съдържание на захар и прости въглехидрати (например тестени изделия от бяло брашно, бял хляб), тялото отделя повече инсулин. Инсулинът е пептиден хормон, който понижава нивото на кръвната захар.

Затова, ако тялото отделя много от него, следва срив в захарта. Ще се чувствате уморени, с ниска енергия и неспособни да се концентрирате напълно. Това ви кара да искате повече захар, но тя е противопоказна, ако целта ви е да бъдете по-активни и продуктивни през целия ден.

Ако се храните по-здравословно, балансирано, по-малко вероятно е да чувствате умора след хранене.

Как да избегнете умората след хранене?

1. Закуската е ключова

Закуската сутрин ни предпазва от глад през целия ден (което също може да доведе до умора). Освен това, ако закусвате, няма да ядете толкова на обяд. И тогава няма да се уморите след хранене.

2. Хидратацията е важна

Прекалили сте на обяд с храната? Просто сте били твърде гладни. Бъдете внимателни: много хора бъркат чувството на жажда с глад. Уверете се, че пиете достатъчно вода.

3. Упражненията помагат

Кратка разходка навън може да направи чудеса след обяд. Свежият въздух и упражненията доставят на мозъка много кислород. Ако не можете да излезете навън, отворете прозореца и поемете дълбоко въздух. Или направете 20 клякания - те няма да ви отнемат много време и ще повишат пулса.

4. Планирайте почивките си за кафе

Ако смятате, че трябва да изпиете пет чаши кафе, за да се събудите най-накрая, не забравяйте немската поговорка: Viel hilft nicht immer viel (Многото невинаги помага много). Една кофеинова напитка е добре, защото стимулира отделянето на адреналин.

Но повече от една има обратен ефект - тогава наистина ще се почувствате уморени. Ако търсите прилив на енергия, не чакайте твърде дълго след обяда, за да изпиете чашата с черната напитка. В противен случай може да имате проблеми със съня през нощта.

5. Подремнете за обяд

Разбира се, не всеки има лукса да подремне за кратко. Но в днешно време много компании имат тихи стаи, където служителите им могат да си починат за 10-20 минути. Това е максималният период от време, през който трябва да спите, за да се събудите освежени. Ако спите по-дълго, може да се почувствате по-уморени от преди.

6. Яжте на обяд

Това, че сте уморени след хранене, не означава, че трябва да спрете да ядете. Просто изберете по-малки порции от правилните храни. Ако искате вкусен обяд, който няма да доведе до спад в енергията, може да изберете салата от киноа, например, или бавни въглехидрати, като кафяв ориз.

Храни, които ви уморяват

Знаете ли, че много храни съдържат стимулиращата съня аминокиселина триптофан? Те са подходящи за вечеря, за да се радвате на по-спокоен и здрав сън.

  • Мляко
  • Месо: свинско, пилешко, телешко
  • Риба: риба тон, скумрия, сьомга, камбала, пъстърва
  • Сирене: пармезан, ементал, едамер, бри, камамбер
  • Зърнени продукти: овес, продукти с брашно от спелта/просо/пшеница
  • Ядки: лешници, кашу, орехи