Актът на хранене е толкова привичен, че често забравяме да включим и сетивното изживяване, което ни помага да усетим вкуса. Вкусът на храната кара рецепторите ни да пеят. Това се случва, защото сигналите, изпратени до мозъка, помагат да дешифрираме какво ядем. Дори миризмата и вида на храната и звукът, който издаваме докато дъвчем, може да повлияе на възприятието ни за вкус.

Това мощно сензорно изживяване прави място за много привидно неинтуитивни комбинации, които всъщност се допълват, включително и на два класически вкуса: сладки и пикантни храни.

Но преди да разберем защо лютите чушки и захарта се комбинират, трябва да знаем как работи вкусът. Храненето е огромно сетивно преживяване. Докато ядем използваме зрение, мирис, звук и, разбира се, вкус. От училище знаем, че имаме вкусови рецептори на езика, които ни позволяват да усетим вкуса на сладко, солено, горчиво, кисело и умами, но ароматът дава много повече.

Вкусът идва не само от рецепторите, но и от сложните аромати, които усещаме, докато ядем, наречени ретроназални обоняния. Знаете, когато се храните и сте болни, а носът е запушен, усещането за вкус е намалено. Това е показателно, доколко са свързани носа и вкусовите рецептори.

Историята и науката за сладкото и пикантното

Сливането на вкусове се почита в култури по целия свят от векове. В случая на сладко и пикантно си спомнете за комбинации като манго с чили на прах. Или xocoatl - горещият шоколад на ацтеките с пипер. Днес подправки като мед и сладък чили сос са вече достъпни и в супермаркетите, а готвачите продължават да експериментират със сладко и пикантно в професионалните кухни, комбинирайки чили с шоколад, с паста или сладолед.

Странните двойки вкусове са успешни, но ако има баланс. Например капсаицинът в чушките се свързва с вкусовите рецептори, давайки усещане за затопляне и изгаряне. Дори може да ви накара да се потите. Сладостта е там, за да балансира този пикантен вкус.

Ето защо когато ядете нещо пикантно трябва да пиете мляко. Мазнините помагат за неутрализирането на капсаицина, но знаете ли, че и захарите могат да помогнат за балансиране на част от тази пикантност? Слагайки на езика захар, ще потушите част от лютивината което води до балансиране на вкусовете и помага на хората да понасят по-добре пикантните храни .

Намиране на правилния баланс

За много хора има деликатен баланс между постигането на правилното ниво на сладко и пикантно. Важно е едно ястие да не бъде твърде сладко, така, че цялата пикантност да е притъпена. Или пък да не бъде толкова пикантно, че да не може да потушите пожара. Една интересна сладко- пикантна комбинации, които може да опитате е коктейл от халапеньо, манго и маракуя, със сос Тажин. Така ще усетите повечето от основни вкусове - сладко, солено, кисело, умами - и подправка, която балансира перфектно.