Млечното съдържание в сиренето може да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, показва изследване на учените от Penn State University.

Тепърва ще се установи кое точно прави сиренето полезно, но резултатите от изследването сочат млечните протеини и мазнини, които помагат да се увеличи притокът на кръв в тялото.

В изследването участниците са яли порция сирене, бейгъл и соево сирене, всички с едно и също количество натрий. След като се измерва кръвното налягане, се установява, че тези, които са консумирали истинското сирене, са с по-добро кръвно от тези, които ядат соевото сирене и бейгъли.

Заключението на изследователите? Млечните продукти могат да неутрлизират високото съдържание на натрий в много сирена.

Отделно проучване в Италия също потвърди ползите за здравето от консумацията на сирене. Доказано е, че съединението спермидин, открито при зрели сортове, като пармезан, намалява риска от сърдечна недостатъчност и сърдечно-съдови заболявания.

Екипите зад двете проучвания все още изследват дългосрочните ползи от консумацията на сирене, но междувременно можете да хапнете няколко парченца и да се радвате на добро здраве.