110 древни гроба откриха археолози в делтата на Нил.

Експертите от Египет се натъкват на находката в рамките на исторически обект, разположен в губернаторство Дакахлия, съобщават световните агенции.

Наречен Кум ел-Кулган, той се намира на около 150 км северозападно от Кайро.

68 от гробовете са с овална форма, някои от тях съдържат човешки останки. Смята се, че датират от прединастичния период - 6000-3150 г. пр. н. е.

На обекта са открити и 37 правоъгълни гроба, определени към Втория междинен период - 1782-1570 пр. н. е. Тогава Египет е управляван от хиксите.

Пет от овалните гробове пък са датирани от Накада III - 3200-3000 г. пр. н. е.

Археолозите посочват, че са открити и погребално оборудване и керамика, освен човешки останки на деца и възрастни.

В Египет напоследък сензационните археологически открития следват едно след друго.

В началото на април страната обяви, че е открит отдавна изгубен "златен град", разположен южната провинция Луксор. Тази находка се смята за най-голямото археологическо откритие от гробницата на Тутанкамон преди близо век.

3000-годишен изгубен Описан е като най-голямото археологическо откритие след гробницата на цар Тутанкамон

През февруари пък американски и египетски археолози се натъкнаха на най-старата пивоварна в света в Абидос - древно гробище, разположено в пустинята западно от река Нил, на над 450 километра южно от Кайро.

Същия месец бяха открити 16 нови гробни шахти в храма Тапосирис Магна, в които лежаха мумии със "златни езици", както и 54 саркофага в некропола Сакара южно от Кайро, много от които датират отпреди 3000 години.