Животът на човечеството е пряко зависим от този на пчелите, а експертите у нас предупреждават за рекордно високата им смъртност заради по-сухата година.

Тревожната тенденция провокира нова мода – градското пчеларство. Столични покриви и тераси се превръщат в пчелини, за да се отглеждат пчели като домашни любимци, съобщава Нова телевизия.

Така на покрива на жилищна сграда в модерен столичен квартал Петър Петров, който е инженер по образование, започва да отглежда малки пчели. Той признава, че това не е наследство, а по-скоро любопитство.

"Като всички хора, и мен ме беше страх от пчелите, но реших да го преодолея това и да видя дали мога да произвеждам мед, или да по-скоро да го събирам", споделя Петров пред Нова телевизия.

Първоначално младият инженер започва да се грижи за пчелин, намиращ се в близост до София. Впоследствие обаче хобито му го поглъща и пчелинът се оказва на терасата му.

"Съседите ми дори не разбраха, че имам кошер на терасата до момента, в който не дойде това роене и стана един голям облак с пчели", признава Петров. Всъщност, роенето е естественото размножаване на пчелите през периода май-юни и тогава те са най-спокойни и не жилят, съответно не са опасни за хората.

"Образува се един огромен облак с пчели, който излиза от кошера и си търси нов дом. Това малко стресира хората, които не са запознати. Няма основание за стрес, освен ако човек не е алергичен", заяви Петров. Той допълни, че една пчела никога няма да отиде при човек, само за да го ужили.

Как карантината помага на пчелите? Докато милиони хора по света бяха принудени да си стоят по домовете тази пролет, дивите животни се възползваха от отсъствието на човека

Лондон, Париж, Виена, Берлин са само част от градовете, в които градското пчеларство е широко застъпено. Идеята му не е добив на мед, а опазването на самия животински вид. "На покрива на старата опера в Париж дори има кошери", споделя председателят на Съюза на пчеларите Михаил Михайлов.

В Швейцария пък хората се стараят в двора си да имат поне един кошер, който показва връзка с природата. По думите му медът, който се добива в градски условия, е по-чист от този в извънградска среда.

"Тази храна е по-разнообразна и чиста, в по-големи количества, в сравнение с тази в извънградски условия", обяснява Михайлов. Реално мръсният въздух не вреди толкова, колкото пестицидите, с които се пръска в земеделските региони. Те са и сред главните причинители на смърт при пчелите.

Опитният пчелар и член на Съюза на пчеларите Методи Михайлов също изпробва експеримента с градско пчеларство. По думите му София изостава много в сферата, докато в Берлин има около 4000 кошера по покривите. "Берлинчани ги гледат като домашни любимци и целият блок се грижи за тях, хранят ги много", споделя Михайлов.