Седем дестинации, подходящи за туристи вегетарианци
Консумацията на месо и риба по света се увеличава с всяка изминала година, което може да звучи като лоша новина за вегетарианците. Добрата е, че дестинациите, които предлагат превъзходна безмесна кухня също се увеличават.
Много хора изключват продуктите от животински произход от своето меню, тъй като растителната диета е и по-щадяща към околната среда.
Електронното издание Wanderlust представя списък от 7 държави, които предлагат интересни кулинарни преживявания за вегетарианците:
1. Индия
В Индия консумацията на месо се повишава с всяка изминала година, но въпреки това страната е истински рай за любителите на вегетарианските ястия. Особено в южните региони, където почитателите на месото всъщност са малцинство.
Едно от традиционните ястия е масала доса - нещо като палачинка с лук и картофи, сервирана с различни подправки и сосове.
На север пък са популярни ястията с индийското сирене панир. Сред традицонните рецепти са картофените кюфтета малаи кофта, които се приготвят с панир, зеленчуци и доматен сос. И макар в него да няма месо, ястието не е подходящо за вегани, тъй като съдържа млечни продукти.
снимка: Pixabay
2. Шри Ланка
Ако сте почитатели на лютивите и пикантните гозби, Шри Ланка със сигурност ще ви хареса. Местната кухня обаче съвсем не се ограничава със своето "чили". В нея присъстват най-различни подправки като канела, кардамон и сминдух.
Типичното ястие е ориз с къри, но той може да се поднася в различни разновидности или като гарнитура на много други манджи. Една от любимите на веганите е кърито с тропическия джакфрут, който е от вида на хлебните дървета.
Другите типични съставки на кухнята в Шри Ланка са патладжанът, бамята, тиквата и ананасът.
Кулинарните любители има с какво да експериментират. Интересен е т. нар. "хопърс" - нещо като палачинка с формата на купа, която се гарнира с различни пълнежи и яйце по средата. Коту роти пък е популярно ястие от уличната кухня и представлява нарязан пържен хляб с избор от различни зеленчуци и сосове къри.
снимка: Pixabay
3. Италия
Италианската храна често се оказва "спасение" за вегетарианците, които пътуват по света, тъй като спагетите и пицата могат да се намерят почти навсякъде. В самата Италия обаче намирането на вегетариански манджи може да се окаже трудно, особено извън туристическите центрове.
Това обаче не бива да ви отчайва, защото заведенията на Ботуша предлагат богат набор от зеленчукови манджи. Италианците може и да не разбират защо си причинявате мъката да сте вегетарианци, но въпреки това ще ви сготвят вкусно. Просто трябва да попитате за конкретните предложения в менюто.
В южните части на страната ястията без месо са по-широко разпространени отколкото на север.
4. Ливан
Пилешкото и агнешкото са най-разпространените кулинарни съставки в Близкия изток, а вегетарианството не е много популярно. Но въпреки това в тази част на света могат да се открият едни от най-вкусните безмесни ястия.
Ливан е сред държавите, които със сигурност се отличават в тази класация. Фалафелите, хумуса и салатата табуле са известни в Европа, но ливанците ги приготвят по начин, който едва ли ще можете да опитате другаде.
Сладкишите, пресните сирена и сезонните зеленчуци гарантират, че няма вероятност да останете гладни.
Най-добрите протеинови източници за вегани и вегетарианциТе са незаменими за диетата им
5. Индонезия
Индонезия е истински рай за кулинарите. Местната кухня е повлияна от китайската, индийската и малайзийската култура, а ресторантите предлагат манджи от всички части на света.
При толкова голям избор не е трудно да се открият и предложения за вегетарианците. Сред тях най-интересни са "имитиращите" продукти, чиито вкус наподобява този на месото и на рибата, но всъщност са приготвени изцяло от растителни съставки.
Местните кулинарни специалитети наси горенг, гадо гадо и къри саюр обикновено се приготвят без месо и животински продукти, но все пак е добре да се информирате предварително.
Интересни са пържените зеленчуци и традиционните ястия ноня, приготвяни с кокосово мляко.
снимка: Pixabay
6. Тайван
Над 10% от тайванците са вегетарианци, а една голяма част от населението на страната спазва пости поне един ден в седмицата. Правителството пък промотира безмесната диета като по-здравословна, така че ястията без месо се намират лесно.
В Тайван има хиляди вегетариански ресторанти, включително и евтини улични заведения.
Много от продуктите се приготвят от глутен и соя и имитират различни месни специалитети.
7. Великобритания
В Обединеното кралство става все по-лесно да сте веган или вегетарианец. В менютата на ресторантите отдавна присъстват по-разнообразни предложения от традиционните омлети и задушени зеленчуци.
В почти всяко заведение могат да се намерят ястия без месо, подходящи за всеки вкус.
В столицата Лондон веганската култура се развива много бързо. Там можете да се насладите на голям избор от безмесни бургери и други интересни предложения.