Едва ли има много хора по света, които могат да кажат, че Илон Мъск не е талантлив предприемач. Главният изпълнителен директор на Tesla днес е сред най-богатите хора в света. Голяма част от своето състояние той печели и благодарение на добрите си инвестиции.

Списъкът на най-добрите му вложения е дълъг и включва следните компании: PayPal Holdings Inc., SpaceX, DeepMind, Tesla Inc., The Boring Company и др. 

Днес Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla и водещ дизайнер на SpaceX. Богатството му към днешна дата се оценява на 161 млрд. долара, изчисляват от Bloomberg.

Нека видим как инвестира Мъск и как той натрупа своето състояние.

PayPal

Популярната система за онлайн плащания предоставя електронна алтернатива на традиционните хартиени методи за плащания, като пари и чекове. Съоснователите на компанията, освен Мъск, са Кен Хоури, Макс Левчин и Питър Тийл.

Мъск вече не притежава дял в компанията. Той излиза оттам, след като eBay купува PayPal в сделка за 1.5 млрд. долара през 2002 г. Илон Мъск печели 180 млн. долара от продажбата на своя дял.

SpaceX

След този успех Илон Мъск поглежда към Космоса, като основава новата си компания SpaceX. Той влага в проекта 100 млн. долара.

Днес компанията все още не е публична, но инвеститорите са в очакване на нейното листване на борсата в идните години.

През 2019 г. SpaceX набра 1.33 млрд. долара финансиране в три отделни набирания на капитал, а през изминалата година добави нови 250 млн. долара при цена от 220 долара на акция.

В началото на 2021 г. компанията набра нови 850 млн. долара, като продаде книжа на инвеститорите на ниво от 419.99 долара за брой. Днес SpaceX се оценява на 74 млрд. долара, а според мнозина именно тази компания може да направи Мъск най-богатият човек в света. Анализатор наскоро предвиди, че в следващите години стойността на SpaceX може да се повиши между 30 и 50 пъти.

Милиардер: Илон Мъск ще е първият трилионерЕдин от 17-те фонда на Барън - Baron Partners, който се управлява от Рон и синът му Майкъл, успяха да постигнат доходност от 150% през миналата година

DeepMind Technologies

Компанията в сферата на изкуствения интелект (ИИ) DeepMind е основана през 2010 г., като Мъск е един от първите ѝ инвеститори. През 2014 г. Google купува компанията за сума от около 600 млн. долара.

B интepвю oт 2017 гoдинa Mъcĸ ĸaзa, чe e вложил пари в компанията, a зa дa мoжe дa виждa ĸaĸ ce paзвивaт ИИ пpoeĸтитe нa eдин oт нaй-дoбpитe в cвeтa eĸип oт yчeни, инжeнepи и cпeциaлиcти.

Mъcĸ дoбaви, чe пo тoзи нaчин имa възмoжнocт дa нaблюдaвa c ĸaĸвa cĸopocт ce пoдoбpявaт нaй-нoвитe aлгopитми c eлeмeнти нa изĸycтвeн интeлeĸт. Oĸaзa ce, чe ИИ aлгopитмитe ce пoдoбpявaт мнoгo бъpзo – мнoгo пo-бъpзo oтĸoлĸoтo cи миcлят и oчaĸвaт xopaтa.

Tesla Motors

Мъск не е сред първоначалните основатели на Tesla, но пък е един от ранните инвеститори, които влагат средства в компанията през 2004 г. Първоначално той е член на Борда на директорите, а по-късно става и главен изпълнителен директор. Tesla се листва на борсата през 2010 г., като предлага книжата си на инвеститорите на цена от 17 долара за брой. Вчера те приключиха борсовата сесия на ниво от 576.83 долара.

Днес Мъск притежава 241 млн. акции, или 25% от капитала ѝ, като освен това има и различни бонуси, които може да получи при достигането на определени цели. 

The Boring Company

Мъск основава компанията за строителство на инфраструктура и тунели през 2016 г. Целта на Boring Company е да се намалят разходите по строителството на тунели. Тя се надява да постигне това със собствени машини, с които да изгради малко тунели в големите градове, които биха облекчили наземния трафик.

Boring Company вече има спечелени проекти в редица градове на САЩ – Лос Анджелис, Лас Вегас, Чикаго, Вашингтон, Балтимор и др.

В края на 2017 г. Мъск обяви, че е продал 42 000 шапки на Boring Company, с което е набрал 840 000 долара. След като премина границата от 50 000 шапки, той се насочи към нов продукт – огнехвъргачки. При цена от 500 долара за брой, Мъск бързо успя да набере 10 млн. долара.

През 2019 г. Мъск каза, че Boring Company е набрала 120 млн. долара, в своето първо външно финансиране.