Бягането може да изгори много калории и да ви помогне да отслабнете.

Но какво да кажем за ходенето? Може ли да се отслабва и с него? И как се сравняват тези две дейности? Ето отговорите.

Всеки знае, че 15-минутно бягане изгаря повече калории, отколкото 15-минутна разходка. Но ако се съсредоточите върху разстоянието вместо върху времето?

С други думи, колко изгаряме при 1 км бягане и 1 км ходене, без да взимаме предвид времето?

Бягане на 1 км = повече изгорени калории в минута, по-малко минути в активност

Ходене 1 км = по-малко изгорени калории в минута, но повече минути в активност

И така, кое изгаря повече калории общо?

Много фактори влияят върху изгарянето на калории и при двете дейности (възраст, тегло, ниво на физическа активност, темпо, терен ...). Но ако сравните изгарянето на калории за същото разстояние, най-важният фактор е скоростта.

На теория има скорост, при която ходенето и бягането биха изгорили приблизително еднакви калории (на минута). Това е 〜8 км/ч. Това обаче е много бързо темпо на ходене, с което могат да се справят само обучени състезатели. За повечето хора бързата скорост на ходене е 〜5-6 км/ч. Ако обаче тичате с приблизително 8 км/ч, означава, че правите много бавен джогинг.

И така, къде е тайната на отслабването?

След като достигнете определена скорост на бягане, допълнителното увеличаване на изгарянето на калории в минута е минимално. Най-голямата разлика в изгорените калории може да се види при сравняване на 1 км бавна разходка с 1 км бързо бягане.

Можем да вървим много бавно, но има ограничение колко бързо можем да бягаме. Увеличаването на скоростта от бавно ходене до умерено бягане може да бъде 50-100%. Колкото по-бързо обаче бягаме, толкова по-близо сме до нашата граница. Малките увеличения на скоростта изискват много усилия, но водят до незначително увеличение на изгорените калории.

Ползи от бягането за отслабването

Проучвания показват, че бягането на едно и също разстояние може да изгори 30% повече калории от ходенето. Ако бягате с висока интензивност, ще изгорите допълнително калории. Това е добър избор, ако искате да изгорите повече калории за по-малко време.

Но ако бягането не е за вас, ходенето има невероятни ползи и може да ви помогне да отслабнете.

Ползи от ходенето за отслабване

Поради по-ниската интензивност, по-високият процент на изгорени калории идва от мазнините. Например, едночасовите разходки могат да бъдат релаксиращи и същевременно можете да изгорите над 200 калории. Това означава и по-малко стрес върху мускулите и ставите. А най-хубавото е, че лесно ще направите минути с ходене в деня, без да планирате специална „тренировка“.

Ако смятате, че „редовното“ ходене е скучно, опитайте скандинавско ходене. Предимството е, че ще укрепите горната част на тялото, корема и краката.

Изводът:

Бягането изгаря повече калории в минута, отколкото ходенето, но е по-трудно да задържите висок интензитет за дълго време.

Има разлика от 30% в изгарянето на калории между бавно ходене и умерено бягане за същото разстояние. По-нататъшното увеличаване на скоростта на бягане няма да доведе до драстично увеличение на изгорените калории.

Както ходенето, така и бягането изгарят достатъчно калории, за да ви помогнат да отслабнете, ако направите необходимите промени в храненето си.

Ходенето и бягането на едно и също разстояние няма да изгорят едни и същи калории, освен ако не го правите с една и съща скорост, което е съвсем малко вероятно.

И накрая, бягайте, ходете или и двете - изберете дейността, която ви кара да се чувствате добре. Така е по-вероятно да останете активни и да изгаряте калории.