Данните на компаниите и тези на техните клиенти са най-ценният ресурс за развитието на бизнеса в световен мащаб.

Масовото навлизане на технологиите и бързите темпове на дигитализация водят и до увеличаване на рисковете от загуба на данни.

За да помогне на бизнес клиентите в опазването на данните, А1 вече предлага услугата А1 Cyber Backup, базирана на интелигентна облачна платформа. С нея бизнес организациите получават модерно и автоматизирано решение за осигуряване на бекъп на своите данни, устройства и използвани бизнес системи.

Те могат да разчитат на бързо възстановяване на информацията в случай на инцидент. Решението, базирано на изкуствен интелект, включва още и защита от опасен софтуер и криптовируси. С услугата клиентите имат на разположение и множество инструменти за отдалечено управление и контрол на крайните устройства.

Услугата се предлага с месечен абонамент в няколко пакета, според обема на квотата за резервирани данни – Basic – 50 GB, Basic+ – 150 GB, Business – 500 GB и Corporate – 1 TB. Резервното копие на информацията на клиентите се съхранява в центъра за данни на А1 в София, в който е разположена IT инфраструктурата, обслужваща решението.

По този начин информацията на клиентите остава на територията на страната, което носи множество предимства като по-висока скорост на достъпване, предвидимост на законовите изисквания и същевременно отговаря на европейските директиви.

С А1 Cyber Backup бизнес клиентите могат да управляват настройките за бекъп за всички устройства чрез единен уеб портал, достъпен от всякъде и по всяко време. При необходимост, или възникнал инцидент, възстановяването на изгубената или компрометирана информация става бързо и лесно. Услугата се предлага за всички видове устройства – работни станции (десктоп и лаптоп), сървъри, виртуални машини и мобилни устройства.

Клиентът има възможност да резервира както избрани файлове, така и цялата система или избрани бизнес приложения, като например често използваните Microsoft Exchange, Microsoft Teams, Microsoft OneDrive, уебсайтoве и др.

Едно от основните предимства на А1 Cyber Backup е, че предоставя множество функционалности, базирани на изкуствен интелект. Сред тях са защита от ново поколение, която извършва идентифициране на потенциални заплахи и уязвимости в системата в реално време. Това става чрез използване на машинно обучение и поведенчески анализ и по този начин се постига активна защита на файловете от неоторизирани модификации или криптиране.

Трябва ли плащането на откуп на хакери да стане незаконно?Поредицата от киберпрестъпления, които нанесоха поражения по цял свят, доведе до възобновяване на призивите правителствата да направят незаконни плащанията на откуп на хакери

С услугата клиентите могат да разчитат на автоматична проверка за слаби пароли, цялостна оценка на нивото на защита в устройствата в тяхната организация. В допълнение А1 Cyber Backup дава и възможност за множество отчети в реално време, включващи инвентаризация на хардуер и софтуер на устройствата в компанията и изпращане на нотификации до оторизираните лица при идентифициране на заплахи.

При възникнал инцидент или необходимост системата може да бъде възстановена много бързо на всеки хардуер или среда. С услугата се осъществява и верификация за съответствие на данните.

Друго важно предимство за компаниите-клиенти е, че с услугата А1 Cyber Backup те пестят време и усилия, благодарение на функцията за групово управление на устройства, включително и възможността да предотвратят потенциално изтичане на информация чрез налагане на забрани за ползване на USB портове, принтери, Bluetooth и други.