Когато мостът Ватерло над река Темза е открит през декември 1945 г., заместник министър-председателят Хърбърт Морисън заявява:

"Мъжете, построили моста Ватерло, са щастливци. Те знаят, че въпреки че имената им могат да бъдат забравени, работата им ще бъде гордост и ще бъде използвана в Лондон много поколения напред".

Макар и добронамерено, Морисън не посочва, че значителен брой работници, работили по изграждането на съоръжението, всъщност са жени.

Мостът Ватерло се смята за един от най-добрите в Лондон. Стратегически разположен на завой на реката, той предлага страхотни гледки към Уестминстър, Южния бряг и Лондонското око на запад, както и към Ситито и Канари Уорф на изток.

Въпреки че името му отбелязва победата на британците над французите в битката при Ватерло, до ден-днешен той разговорно се нарича „мостът на дамите“, посочва Amusing Planet.

Оригиналният мост Ватерло, първоначално известен като Странд, е построен между 1811 и 1817 г. Той има девет арки, разделени от двойни дорийски каменни колони, като дължината му е 762 метра.

Съоръжението служи добре на жителите на града повече от сто години, но вероятно поради увеличения трафик то започва да потъва. През 30-те години на миналия век лондонските власти решават да го разрушат и заменят с нова конструкция, проектирана от сър Джайлс Гилбърт Скот.

Когато избухва Втората световна война през 1939 г., голяма част от моста вече е завършена. Мъжете обаче заминават за фронта и работата им се поема от жени. От 500 мъже, за които е известно, че са работили по съоръжението през 1939 г., броят им намалява до едва 50 до 1941 г.

Най-дългият пешеходен висящ мост в света прие първи посетители (снимки)Най-големият пешеходен висящ мост в света ще приеме първите си туристи в понеделник, предлагайки на търсещите приключения посетители уникална гледка към заобикалящите го водопад, дефиле и река

Трудно е да се изчисли какъв дял от работната сила е поета от нежния пол, но според базираното във Великобритания Женско инженерно общество, около 350 жени са работили по Ватерло.

За тях обаче са налице много малко писмени сведения. Откакто строителният предприемач Peter Lind & Company ликвидира активите си през 80-те години, документите на фирмата изчезват. Но благодарение на усилията на историка Кристин Уол, днес дори разполагаме със снимки на женската работна сила.

Уол обединява усилия с режисьора Карън Лайви, като двете създават документален филм, наречен „Дамският мост“, който изследва историите на жените, работещи по съоръжението.