Германският канцлер Ангела Меркел получи като втора доза ваксина срещу коронавирус Moderna, а първата доза беше от AstraZeneca, според говорител на правителството, цитиран от АФП.

Не е известна причината за промяната.

66-годишната Меркел получи първата си доза от ваксината на AstraZeneca през април - повече от две седмици, след като германските власти препоръчаха използването на препарата само за хора на 60 и повече години.

Меркел се оттегля от политиката тази година след 16 години на власт.

През 2019 г. тя предизвика опасения за здравето си с поредица от инциденти на публично място, но оттогава изглежда в добро състояние.

Диетолози сравниха менюто на Путин, Тръмп и Меркел Кой, според вас, се придържа към по-здравословен начин на живот?

След труден старт ваксинирането в Германия рязко се ускори през последните седмици. Към вторник всеки втори, или 51.2% от населението, е получил първата си доза.

Междувременно, говорител на 73-годишния премиер на Италия Марио Драги обяви, че след AstraZeneca като поставена първа доза, той е предпочел като втора доза ваксината на Pfizer/BioNTech.

Още миналата седмица Драги обясни, че въпреки оценките на специалистите, че препаратът на AstraZeneca е напълно безопасна за хора на възраст над 60 години, той ще смени ваксината, защото тази на британско-шведската компания е предизвикала твърде ниско ниво на антитела в организма му.