Ако полет до отдалечения остров Света Елена не съществуваше, вероятно никога нямаше и да си помислите да стигнете до там.

Всъщност, може би никога не бихте чули за него, ако не беше фактът, че Наполеон е заточен там. И все пак посещението на острова е по-лесно от всякога, след като летище Света Елена официално отвори.

Преди то да бъде открито, единственият начин да стигнете до британския остров, който се намира в Атлантическия океан - между Ангола и Бразилия, е петдневно пътуване с кораб от Кейптаун. Със само 3500 посетители максимум всяка година, според Ройтерс, това е достатъчно. Затова новата летищна зона на вулканичния остров е наречена „най-безполезното летище в света“.

Всъщност, британското правителство говори за изграждането на летище на Света Елена от 30-те години на миналия век. Намирането на достатъчно полегата площадка на скалистия остров обаче не е лесно.

Една от малкото големи, равни площи се оказва място за размножаване на застрашена от изчезване птица, затова строителите не могат да рискуват. В крайна сметка, те избират върха на пълна със скали долина.

Строителството завършва през 2016 г., но условията, като опасни ветрове, спират всеки шанс големи полети да стигнат до Света Елена. До момента, в който първият търговски полет каца - през октомври 2017 г., британското правителство е похарчило 285 милиона паунда (380 милиона долара) за летището. Това са около 89 000 долара за всеки от 4255 жители на острова, според Би Би Си.

Сега Света Елена разчита на 53 милиона британски лири (70 милиона долара) всяка година от властите във Великобритания. Надеждата е, че самолетният маршрут ще подпомогне развитието на туризма, за да може правителството да намали спонсорирането.

Съдейки по първото пътуване със самолет, това не е резултатът, който се очаква. В машината има място за 100 пътници, но ограниченията за теглото позволяват на борда да се качат само 68. Освен това търговските полети ще бъдат само веднъж седмично.

И все пак туристите, пътуващи до Света Елена, може да бъдат приятно изненадани от всичко, което отдалеченият остров може да предложи. Освен къщата на Наполеон, Света Елена има разнообразен пейзаж - от скалисти пустини и покрити с кактуси хълмове до буйни гори.

Плюс това, гмуркането и разходките с лодка позволяват наблюдение на китови акули, гърбати китове и останалата част от морския живот около острова, според The Guardian.

Но туристите няма да бъдат единствените хора, които ще се възползват от летището. След като корабът в Кейптаун прекрати пътуванията си през февруари, местните жители също ще трябва да използват летището, което вече го прави доста полезно.

Според губернатора Лиза Филипс, преди да пристигнат първите комерсиални полети, пистата е използвана по време на спешни медицински случаи, като спасяване на живота на новородено.