Уорън Бъфет напуска надзорния съвет на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Така американският милиардер се изтегля от "полесражението", в което би могъл да се превърне разводът между основателя на Microsoft и неговата съпруга, пише Bloomberg.

Бъфет уточнява, че до този момент той не е имал активна роля в управлението на средствата на фондацията, чиито активи възлизат на над 50 милиарда долара. Той обаче беше един от тримата ѝ попечители, което му дава правото на арбитър, в случай че в бъдеще възникнат спорове за посоката, в която трябва да поеме организацията.

Ролята е деликатна, тъй като другите двама попечители са именно Бил и Мелинда Гейтс.

"Моите цели съвпадат на 100% с тези на фондацията и физическото ми присъствие съвсем не е необходимо за постигането им", казва още Бъфет в своето изявление по повод участието му във фондацията, благотворителната му дейност и неговото наследство.

Това е поредният сигнал, че 90-годишният милиардер иска да намали своите ангажименти. Това важи в особена степен за онези от тях, които могат да го обвържат с някакви конфликти.

След като семейство Гейтс обявиха развода си след 27 години брак, в медиите започнаха да се появяват публикации за пикантни подробности от техния личен и професионален живот, включително за връзките на Бил Гейтс с покойния Джефри Ъпстайн, обвинен в педофилия.

Бордът на директорите на Microsoft пък разследва Гейтс за сексуални взаимоотношения със служителка на компанията през 2000 г., когато той все още е заемал ръководна длъжност в управлението ѝ.

Всичко това породи опасения, че Бил и Мелинда трудно ще могат да продължат да работят съвместно за фондацията, въпреки че и двамата увериха обществеността, че разводът няма да повлияе на нейната дейност.

"Наясно съм, че напускането на Уорън повдига въпроси за бъдещето на фондацията. В момента заедно с него, Бил и Мелинда обсъждаме всички варианти за подсилване на стабилността и устойчивостта на фондацията и на нейното управление", заяви изпълнителният директор на фондацията Марк Сузман.

По думите му следващия месец вече ще има повече яснота по въпроса, както и официално становище за бъдещето на организацията.

След като се присъедини към фондацията на Гейтс през 2006 г., Уорън Бъфет е дарил средства в размер на близо 33 милиарда долара. Бил и Мелинда твърдят, че останали "безмълвни", когато разбрали за първия транш към фондацията от страна на Оракула от Омаха.

"Това е най-големият подарък, който някой някога е правил за други хора", се посочва в изявление, публикувано на сайта на фондацията след новината за напускането на Бъфет. Марк Сузман казва още, че даренията на Бъфет са спасили милиони животи чрез предоставянето на ваксини, лекарства и превенция на различни смъртоносни заболявания, като СПИН, туберколоза и малария, и са помогнали на много хора по целия свят да се измъкнат от капана на бедността.

В своята собствена позиция Уорън Бъфет посочва, че общата стойност на филантропските му инициативи възлиза на 41 милиарда долара и че той вече е разпределил почти половината от своя дял в Berkshire Hathaway в пет различни благотворителни фондации.

Освен това той посочва, че е дарил по-голямата част от своите активи, но хората, които даряват своето "време и усилия", заслужават много повече уважение и признание.

Къде отиват рекордните дарения на милиардерите? Оказва се, че в момента най-богатите хора на планетата даряват пари с невиждани темпове

Въпреки че е дарил половината от своите акции, Бъфет все пак е по-богат, отколкото в началото на своята дарителска дейност. През 2006 г., когато пое ангажимента да дари за благотворителност всички свои лични активи, неговите 474 998 акции струваха 44 милиарда долара.

Днес останалите му 238 624 акции струват около 100 милиарда долара, тъй като цената им през последните 15 години се е повишила значително. Уорън Бъфет е осмият най-богат човек в света в списъка на милиардерите на Bloomberg, с четири позиции под Бил Гейтс.

Самият той признава, че ролята му като попечител във фондацията е била по-скоро пасивна, което означава, че решенията са се взимали най-вече от Бил и Мелинда Гейтс.

"Това е сигнал, че ръководството е било доста по-централизирано, отколкото се предполагаше", казва Линзи МакГой от Центъра за икономическа социология и иновации към университета в Есекс. Тя се надява, че ръководството на фондацията ще положи достатъчно усилия в избирането на нов попечителски борд с по-широко представителство, в който да не са включени само милиардери.

Повечето филантропски организации разполагат с доста по-многобройни надзорни органи. Фондацията Форд, например, има 15 души в попечителския си борд, въпреки че активите ѝ са около една пета от тези на организацията на Гейтс. Фондацията Рокфелер, чиито средства се равняват на едва 10% от тези на Гейтс, има 12 членове в попечителския си борд, пише още Bloomberg.

Според Грег Уитковски от Колумбийския университет разводът на Бил и Мелинда поставя Уолън Бъфет в неловката позиция на арбитър. Оттеглянето му от попечителския борд има за цел най-вече да го "спаси" от необходимостта да бъде посредник между двама враждуващи бивши съпрузи, които, освен това, са и негови приятели.

От друга страна, в последните години Бъфет постепенно ограничава и други свои служебни ангажименти, които не са свързани със семейство Гейтс. Той излезе от управителните органи на някои от компаниите в инвестиционния портфейл на Berkshire, като Kraft Heinz и Coca-Cola.

Дори в самия инвестиционен фонд, където Бъфет все още заема ръководната позиция, тъй определи своите "наследници". Засега двама от заместниците му се грижат за бизнес операциите на организацията, а други двама - за инвестиционния ѝ портфейл.

През май милиардерът потвърди, че основният кандидат за изпълнителен директор на Berkshire Hathaway след неговото оттегляне е Грег Абел.

За да потвърди подкрепата си към фондацията на Гейтс, дори и след напускането на попечителския борд, Бъфет направи още едно дарение на обща стойност 4.1 милиарда долара.