Ако смятате, че някои архитекти сякаш живеят в собствените си фантазии, не сте единствените.

Сградите, които те създават, могат да варират от величествени до магически и със сигурност привличат вниманието на публиката с контрафорсите, колоните, балконите и фасадите си.

Понякога обаче някои от тези артистични иноватори не обмисят докрай нещата - като факта, че хората, всъщност, трябва да живеят и работят в сградите, които те проектират.

Небостъргачи, които ще ви отведат на върха на светаПогледнете надолу… ако смеете

BoredPanda представя няколко наистина ексравагантни сгради, които обаче създават сериозни проблеми на обитателите си.

Според д-р Джун Комисар, специалист по архитектурен дизайн, история и теория на архитектурата, че професионалистите трябва да търсят вдъхновение от мъдрия древноримски писател Витрувий.

Това, което той казва за баланса (пригодността на сградата към нуждите на обитателите й), твърдостта (структурната цялост) и насладата (естетиката на сградата и нейната връзка с околната среда) все още важи в пълна сила.

Д-р Комисар посочва още, че колкото и добър да е един архитект, той не би могъл да бъде подготвен за всички потенциални проблеми, но проучването на околната среда и и изграждането на сградата със същите строителни техники и материали може да помогне да се избегнат част от тях.

"Иновациите не трябва да бъдат радикални, могат да бъдат постепенна промяна, която да е от полза за потребителите и обществото като цяло. В момента имаме огромна възможност да изграждаме устойчиви сгради, които се приближават или постигат нулеви енергийни разходи, като използваме местни и/или устойчиви материали, проектираме употебата на пасивна и/или активна слънчева и вятърна енергия, за да помогнем за смекчаване на изменението на климата," казва тя.

"Справянето с тази екологична криза е не само проблем, но също така и огромна възможност за иновации в дизайна. Разрешаването й ще въведе разнообразни творчески решения," според експерта.

Архитектурата, от една страна, е многофункционална и рационална сфера на дейност, която буквално проектира пространствата, в които живеем. От друга страна, това е артистичен израз, който поставя формата на същото ниво по важност като функциналността. В крайна сметка, ако въобще ще изграждате нещо, защо не го направите зашеметяващо?

Според 99 Designs сградите трябва да бъдат иновативни, привличащи вниманието и да "изскачат" от заобикалящата ги среда. Парадоксалното обаче е, че архитектът също така трябва да е наясно с околностите на сградата, като ги използва като допълващ фон. Той може да създаде своя модерен шедьовър, стига да отдаде почит на по-традиционната обстановка около сградата с помощта на детайли, цветове и т.н.