При археологически разкопки в Израел бяха открити останките от античен човешки вид, който не е познат на науката до този момент, съобщава BBC.

Човекът, живял преди 120 000 години, е един от последните представители на една от най-старите групи в праисторията.

Останките му са намерени край град Рамла и представляват части от черепа и челюстта.

По предварителни данни те могат да бъдат датирани между 120 000 и 140 000 години преди Новата ера, смятат археолозите. Според тях индивидът е произлязъл от още по-стар вид, който се е разпространил в региона преди стотици хиляди години и е дал началото на миграцията на неандерталците към Европа и Азия.

Новооткритият представител на човешката раса е наречен Нашер Рамла хомо.

По думите на Хила Мей от университа в Тел Авив находката може да пренареди историята на човешката еволюция и особено тази на неандерталците. Досега тя се свързваше основно с Европейския регион.

"Вероятно всичко започва от Израел. В периода между ледниковите епохи групи от хора, представители на вида Нешер Рамла, започват да мигрират от Близкия изток към Европа", казва тя.

Къде се намира най-старото гробище за домашни любимци? В него лежат останките на над 600 котки, кучета и маймуни

Според нея и нейните колеги представителите на групата Нешер Рамла са живели в региона стотици хиляди години преди това, тъй като имат много близки черти с праисторическите европейски предшественици на неандерталците.

Част от тези групи са избрали източния път и са тръгнали към Азия, смятат още учените.