Замисляли ли сте се колко е старо ястието, което консумирате?

Не става въпрос за това колко време е стояло в хладилника, а от кога датира рецептата и каква е нейната история.

Оказва се, че някои от най-популярните манджи се приготвят от хилядолетия. Някои от тях са простички, но важни неща - като бирата и печеното свинско, а други са доста по-софистицирани и включват екзотични продукти, като бадемово мляко и хранителни добавки против махмурлук.

Електронното издание Bustle състави класация на седемте най-стари рецепти в света:

1. Торта Линцер, 1653 г.

Ако се чудите кой е най-старият сладкиш в света, едва ли има по-подходящ предентент от тортата Линцер. Тя представлява тестено печиво с пълнеж от плодово сладко. Със сигурност това е тортата с най-богато родословие в света.

Рецептата за нея е открита през 1653 г. в един австрийски манастир. Тя обаче доста се различава от съвременните вариации на десерта, които се сервират на различни места по света.

2. Фрументи, 1381 г.

Фрументито е било много популярно ястие в Средновековна Европа, но за съжаление, в по-нови времена то почти е изчезнало. То се приготвя от варена пшеница с бадемов сос, подправена със сладки аромати и плодове. Често се е сервирала и като гарнитура на пикантни ястия, месо и др.

До някаква степен то напомня популярния десерт ашуре, който днес в повечето случаи също се приготвя с варена пшеница и плодове. Най-старата рецепта за приготвяне на фрументи може да бъде открита в британския готварски сборник The Forme Of Cury от 1381 г.

3. Агнешка яхния против махмурлук, 900 г.

Най-старата арабска готварска книга е написана от Ибн Саяр ал-Уарак в Багдад в началото на X век със семплото заглавие "Книга за ястията". Текстът е изключително подробен и съдържа над 600 рецепти, които са подходящи за различни поводи.

Може би най-известната от тях обаче е т. нар. кишкия, или яхния против махмурлук. Ястието се приготвя с месо (най-често агнешко), нарязани зеленчуци, голямо количество билки и се задушава в бульон. Рецептата е доста сложна за изпълнение, но ако главата ви "цепи", след като сте прекалили с алкохола предишната вечер, може би си струва да я пробвате.

4. Печено диво прасе, I век

Една от най-известните кулинарни книги в света е римската De Re Coquinaria, или в превод от латински "За кухнята". Неин автор е Марк Гавий Апиций, за когото спокойно може да се каже, че е най-известният гурме специалист в Древен Рим.

Книгата съдържа стотици рецепти, като някои от тях са документирани единствено в нея. Има такива, които са предназначени за по-софистицираните вкусове на римската аристокрация, например печения съсел или черен дроб от свиня майка. Но има и по-семпли предложения, сред които е печеното диво прасе.

Апиций предлага два начина за приготвянето на месото и седем различни соса, с които то може да се гарнира. Ето и основните инструкции: "Дивата свиня се почиства, поръсва се със сол и кимион и се оставя да престои. На следващия ден се слага във фурната и когато е готова, се подправя със счукан пипер. Сосът може да е меден бульон или вино."

5. Пай с месо, 1700 г. пр. н. е.

Месните пайове са част от менюто на човечеството от хилядолетия. Първите източници, които доказват съществуването на подобни рецепти, са от древна Месопотамия. На каменни плочи, датиращи от 1700 г. пр. н. е. са открити надписи на асирийски, които са били преведени от френския учен и майстор готвач Жан Ботеро през 1985 г.

Те съдържат няколко рецепти за задушено месо от газела, както и тази за месния пай. Той се приготвя от пилешко месо, като не се уточнява вида на птицата. От рецептата обаче става ясно, че се използват всички нейни части, включително и дреболиите.

6. Бира, 3400 - 2900 г. пр. н. е.

Най-старите археологически находки, които са свързани с варенето на бира, са открити при разкопки в Китай. Те не са записани рецепти, а просто остатъци от продукти, намерени около съоръжения, които наподобяват пивоварна.

Археолозите предполагат, че античната пивоварна може да се датира около средата на четвъртото хилядолетие преди Христа. Бирата вероятно се приготвяла от просо, китайски перлен ечемик и кореноплодни растения.

По света има и други археологически находки, които показват, че пивоварното изкуство е било познато на древните майстори.

7. Пудинг от коприва, 6000 г. пр. н. е.

Копривата не е сред най-популярните кулинарни продукти, макар че на много места по света (включително и в България) често да се използва като съставка за супи. Най-старата рецепта за приготвяне на коприва обаче е открита във Великобритания и е на 8000 години.

Рецептата за копривения пудинг е открита през 2007 г. от учени в университета в Уелс, които използвали археологически находки и информация от различни антични текстове и предания.

Това е и най-старата готварска рецепта в историята на Обединеното кралство. Самата рецепта е изключително проста - листата от копривата се сварявали с ечемик и вода. По всяка вероятност след изстиването на ястието консистенцията му е наподобявала нещо като съвременния пудинг.