Думата „суперхрана“ звучи чудесно. Тя поражда асоциации със здраве и щастие, събрани в малка, годна за консумация опаковка.

И макар да не е научно дефиниран термин, обикновено я приемаме като съставка, пълна с полезни за вас хранителни вещества.

Включването на суперхрани в диетата я прави балансирана, но добавянето на няколко боровинки или листа от зеле в чинията ви не е отговорът на всички кулинарни грехове.

Но ако искате да добавите истинска хранителна стойност към менюто си, хвърлете поглед към най-новите суперхрани, посочва Independent.

Морски водорасли

Според Waitrose Food and Drink Report за 2021 г. водораслите са на върха на славата си и определено има защо.

Водещият диетолог Софи Медлин казва: „Водораслите са чудесен източник на йод, който консумираме в по-ниски количества днес, тъй като много хора са преминали към растителни млечни продукти. Йодът е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза, а ниският му прием е свързан с безплодие."

„Освен това са добър източник на фибри, антиоксиданти и други минерали“, добавя Медлин.

Как да включите повече водорасли в диетата си? Медлин препоръчва да ядете повече суши, за направата на което се използват листа нори. Нори има хрупкав вкус на умами (един от петте вкуса, според японците, който се оприличава на солено) и може също така да се добавя към други ястия, както и да се използва като подправка вместо сол.

Как с помощта на една напитка да укрепите имунната си система?Правилото на 80%

Ферментирали храни

По време на пандемията домашното приготвяне на ферментирала храна преживя истински възход. Процесът може да бъде терапевтичен, а резултатите вкусни и полезни „Процесът на ферментация създава полезни бактерии в храната, което може да подобри баланса на бактериите, които живеят в стомашно-чревния ни тракт“, обяснява Медлин.

Наред с други вече популярни ферментирали храни, като млечни продукти и туршия, все по-често на трапезата във всички краища на света се срещат ястия с кимчи (пикантна корейска туршия) или темпе (ферментирала соя), както и напитки, като кефир (ферментирала млечна напитка) и комбуча (симбиотична колония от бактерии и дрожди).

Фибри

Фибрите не са единична суперхрана, а цяла група. „Фибрите остават на заден план през последните няколко години, тъй като кето и диетите с ниско съдържание на въглехидрати се утвърдиха и хората започнаха да избягват всички пълнозърнести храни и много плодове и зеленчуци“, казва Медлин.

„Като диетолог по здравето на червата се радвам, че виждам по-голям интерес към фибрите и компаниите, фокусирани върху създаването на продукти с високо съдържание на фибри. Те са отлична идея за намаляване на апетита, като ни поддържат сити, стабилизират кръвната захар и здравето на червата."

За да включите някои от изброените суперхрани в диетата си, не е нужно да инвестирате в скъпи съставки, предлагани само от нишовите магазини за здравословни храни. Медлив препоръчва да добавяте семена и ядки към ястията, както и включването на много плодове и зеленчуци във вашата диета.