Прототип на летящ автомобил извърши първия си 35-минутен полет между летищата в Нитра и Братислава в Словакия, съобщава BBC.

Хибридното возило AirCar е оборудвано с двигател на BMW, който работи с обикновен безоловен бензин. Създателят му проф. Щефан Клайн казва, че може да измине около 1000 километра с едно зареждане на височина от 2500 метра. До този момент той е натрупал над 40 летателни часа с машината.

Превръщането ѝ от автомобил в летателен апарат отнема две минути и 15 секунди, като тесните крила се прибират в страничната част. След като кацна на летището в Братислава, проф. Клайн пое с колата директно към центъра на града.

Той описва полета като "нормален" и "много приятен". Във въздуха машината достига скорост от около 170 километра в час. Тя може да превозва двама пътници с максимално тегло от 200 килограма.

За разлика от други прототипи от типа на дроновете, например, тя не може да излита и каца вертикално и се нуждае от писта.

Очакванията за пазара на летящи лични превозни средства са големи. В популярната култура те се приемат като един от символите на бъдещето. През 2019 година Morgan Stanley публикува прогноза, според която този пазар може да достигне размер от 1.5 трилиона долара до 2040 година.

Klein Vision - компанията, която стои зад разработката на AirCar, разкрива, че разработката на прототипа е отнела около две години, като инвестицията в този период възлиза на 2 милиона евро.

Антон Заяц, който е един от инвеститорите в проекта, смята че ако компанията успее да завземе дори малка част от глобалния пазар на въздушни полети на кратки разстояния, ще постигне огромен успех.

"Само в САЩ поръчките на малки летателни апарати са над 40 000. Ако успеем да вземем 5% от тях и да убедим хората, че могат да си купят летяща кола вместо малък самолет, пазарният успех ще е огромен", казва Заяц.

Експертите в сферата на авиацията обаче напомнят, че тепърва предстоят тестове за безопасността и надеждността на този тип превозни средства.

"Трябва да призная, че колата изглежда впечатляващо. Нещо като "дете" на Bugatti Veyron и Cesna 172. Но все още имам много въпроси. Всеки може да направи самолет, но той трябва да докаже, че може да лети в продължение на милиони часове без да се случи инцидент", казва Стивън Райт от универиситета в Западна Англия.

Той твърди, че няма търпение да излезе документацията, която да гарантира, че летящите автомобили покриват тези изисквания.