През април основателите на приложението за борсова търговия Robinhood Влад Тенев и Байджу Бат взеха решение да си намалят заплатите с 90% до 34 248 долара годишно - толкова, колкото взима средностатистическият американски служител.

Това беше един от начините да демонстрират културата на "демократизация" на финансовите услуги, която прокламират.

Въпреки това обаче Тенев и Бат категорично "бетонираха" позициите си в списъка на най-богатите американци, пише Bloomberg.

Влад Тенев, който заема поста на изпълнителен директор, и Байджу Бат притежават дялове на обща стойност по над 1 милиард долара всеки. Двамата предприемачи, които са бивши съквартиранти от университета в Станфорд, взимат и допълнителни бонуси и компенсации, които са обвързани с представянето на акциите на Robinhood.

Нарастващото им богатство е илюстрация на това как се развива самата компания. През 2013 година тя започва съществуването си като мобилно приложение, насочено към начинаещите инвеститори.

Вчера компанията подаде документи за листване на фондовата борса Nasdaq с борсов код HOOD. Според експертите пазарната ѝ оценка може да достигне 40 милиарда долара, което означава, че личното богатство на двамата ѝ съоснователи може да нарасне драстично.

От документацията, подадена в американската Комисия по ценните книжа и борсита става ясно още, че Robinhood е платила на главния си юридически директор Дан Галахър 30 милиона долара през последната година. Те са изплатени основно в акции. Това го прави един от най-високоплатените юристи в САЩ, отбелязва Bloomberg.

Самият Галахър е бивш служител на борсовия регулатор.