6 юли е световният ден целувката.

Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.

Вижте 12 интересни факта за този акт на нежност, присъщ на човечеството, съобрани от DW:

Тайландска двойка държи абсолютния световен рекорд по целуване. Те се целуват 58 часа, 35 минути и 58 секунди - дори когато ядат, пият и използват банята.

Нормалната целувка изгаря 6.4 калории в минута. Страстната целувка може да изгори до 20 калории в минута.

Днес средната целувка трае повече от 12 секунди. През 80-те години обаче тя продължава само 5.5 секунди.

Публичните целувки не са разрешени навсякъде. Забранено е да се целуват жени в неделя в Мичиган и Кънектикът. В метрото в столицата на Турция - Анкара, се очаква пътниците да се придържат към "морални правила". Целуваща се турска двойка, хваната от охранителни камери, се предупреждава официално.

Със средно четири целувки на човек на ден, Германия се нарежда на второ място след Швеция в списъка на най-нецелуващите се страни. Хората във Франция и Италия се справят много по-добре: целуват се средно седем пъти на ден.

Изследователите изучават целуването в област на науката, наречена филематология. Откриват, че двама от трима души накланят глави надясно, когато се целуват.

Лекарите смятат, че целувките укрепват имунната ни система и забавят процеса на стареене.

Изследователите установяват, че хората, които тръгват на път целунати, са много по-малко агресивни. Това води до по-малко инциденти. Но целуването по време на шофиране не е добра идея.

Хората се целуват в 90 процента от страните по света. Три целувки по бузите са стандартен поздрав във Франция, докато в Япония целувки се разменят само като прелюдия към секс.

7 неща, които се случват с тялото ви, когато се целуватеЦелуването на някого, когото обичате, не просто кара вас и партньора ви да се чувствате добре и укрепва връзката ви. Оказва се, че има много ползи за здравето

Целувките не са просто социално поведение, което сме си изработили през вековете - това е инстинкт, който можем да наблюдаваме и при орангутаните, и при приматите. Гъските изразяват привързаност чрез докосване на клюнове, а слоновете поставят хоботите си в устата на другия.

Целувките стимулират над 100 милиарда нервни клетки, докато хормоните на щастието и адреналинът преминават през телата ни, карайки сърцата ни да бият по-бързо. Кръвното налягане и телесната температура също се повишават.

При целувка се разменят 60 ​​милиграма вода, 0.5 милиграма протеин, 0.15 милиграма секреция на жлезите, 0.4 милиграма сол и до 22 000 бактерии.